TEACH FOR SPEECH – învață de la mine și fii creativ – REZULTATE CONCURS DE PUBLIC SPEAKING ,,1 din 17 ODD-uri”

În perioada 1 – 5 august 2024 s-a desfășurat Concursul  de public speaking ,,1 din 17 ODD-uri”  în cadrul Proiectului ,,TEACH FO SPEECH – învață de la mine și fii creativ!”. Au fost înscriși în concurs 18 copii cu vârsta cuprinsă între 9 – 15 ani din cele patru județe implicate în proiect: Alba, Brașov, Mureș și Sibiu. Misiunea juriului a fost una importantă și în același timp dificilă.

Proiectul TEACH FOR SPEECH punea inițial la dispoziția participanților un număr de 15 locuri, însă copiii s-au dovedit extrem de creativi și deosebit de implicați în realizarea materialelor pentru concurs,  astfel, în calitate de organizatori, am decis să suplimentăm numărul locurilor din cadrul Taberei Coolturale, pentru ca toți copiii să se bucure de această experiență deosebită și educativă.

Cine sunt copiii care vor merge în Tabăra Coolturală de la Nocrich?

Ce spune juriul despre participanți și despre Concursul de public speaking ,,1 din 17 ODD-uri”? 

Îmi place tare mult acest concurs care a reunit copii din trei județe. Prezentările lor m-au fascinat. Am regăsit în discursul fiecăruia simplitatea, caracterul neașteptat ce a permis captarea atenției celor care au privit înregistrările, modul în care au reușit ne facă să credem în ideile lor și nu în ultimul rând, să transmită emoția astfel încât să ne pese de proiectele lor, să ne facă atenți la nevoile lor, să îi VEDEM așa cum sunt ei.” ( Președintele Juriului – Dr. Cosmin Bara, psihoterapeut, Alba Iulia)

Materialele înscrise în concurs au fost o surpriză mai mult decât plăcută! Felul în care participanții și-au ales temele, modul în care și-au construit discursul, dezinvoltura cu care și-au susținut ideile au fost o dovadă limpede a faptului că generațiile tinere de azi gândesc, analizează și înțeleg lucrurile în mod real. Apreciez foarte mult mesajul transmis de fiecare în parte, un mesaj care – dincolo de conținutul adaptat celor 17 ODD-uri prevăzute în Agenda Europeană 2023 – denotă o gândire profundă și chiar mici experiențe de viață, specifice vârstei. Nu pot decât să-i felicit pe toți și să le mulțumesc pentru experiența și lecția pe care mi-au oferit-o!” (Dr. Monica Avram, Director, Biblioteca Județeană Mureș)

,,Sunt plăcut impresionat de tinerii participanți la proiect și se poate observa cu ușurință evoluția pozitivă și bunele intenții ale acestora. Sunt convins că vor folosi în anii care vin cunoștințele acumulate. În general, ideea proiectului este bine venită și reluarea acestuia poate contribui la dezvoltarea personală și a altor beneficiari.” (Dr. Valer Rus, Manager Muzeul ,,Casa Mureșenilor” Brașov)
,,În zilele digitalizării, a inteligenţei artificiale şi a informaţiilor sub forma unor imagini succedate rapid, arta Oratoriei prinde aripi prin prezenţa acestor copii minunaţi ce au învăţat să conceapă un discurs cu impact, dar şi să-l prezinte cu succes. 
În fiecare discurs, concurenţii s-au axat pe grija de a fi ei înşişi, de a introduce ceva din propria lor personalitate, de a fi autentici. Limbajul viu a construit o imagine realistă şi reală, iar datele şi informaţiile oferite au întărit veridicitatea cuvintelor.
Nici unul dintre cei mai mari oratori ai timpului nu s-a născut orator, dar prin muncă, documentare, exersare şi dorinţa de a spune acel ceva cu voce tare, au ajuns la inimile şi conştiinţele auditoriului.
Felicitări tuturor curajoşilor!” (Ioana Butnaru, bibliotecar Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu)

,,Să reușești să ții/înregistrezi un discurs bun, nu este un lucru ușor, însă un prim pas în direcția aceasta este să îți dorești și să te străduiești să faci ceea ce ține de tine pentru a reuși. Consider că majoritatea copiilor pe care i-am urmărit în videoclipuri au făcut acest prim pas. Au citit despre tema aleasă, au scris un discurs, unii dintre ei au pregătit materiale suplimentare, au încercat să își structureze discursul. Mai departe însă a intervenit talentul de orator al fiecăruia, capacitatea de a-și controla/depăși emoțiile, coerența, capacitatea de a rămâne concentrat, de a transmite un mesaj clar, iar lucrurile acestea au făcut diferența între ei. Am văzut discursuri care mi-au captat atenția, am văzut unele la care emoțiile mari și-au spus cuvântul, unele la care s-ar fi putut munci poate puțin mai mult, însă una peste alta, consider că toți merită felicitați și încurajați pentru a continua.” ( Alexandru Rareș Pîntea, jurnalist Nova TV Mediaș)

Echipa Proiectului TEACH FOR SPEECH – învață de la mine și fii creativ! mulțumește în primul rând tuturor copiilor care au avut curajul să participe la acest concurs, părinților care i-au sprijinit și încurajat și nu în ultimul rând JURIULUI care a ținut cont în jurizarea sa la adecvarea temei la cerințele stabilite de organizatori, la structurarea și claritatea discursului și la captarea atenției auditoriului, creativitatea în modul de prezentare și argumentare.
Cei 18 copii urmează să participe la Tabăra Coolturală de la Nocrich, județul Sibiu desfășurată în perioada 16 – 17 august 2024 la Centrul Cercetășesc H.C. Habermann. În cadrul Taberei Coolturale, copiii vor avea ocazia să participe în mod gratuit la o serie de ateliere educative, la un concert de muzică folk, o lansare de carte și la multe alte activități educative și de divertisment.
Felicitări tuturor!
(Visited 156 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment