Mă întrebam zilele trecute când am aflat de comunitatea I Love Mediaș și ce înseamnă ea. Am făcut un mic recurs la memorie și am descoperit că acum 2 ani am fost invitată să dau ,,Like” pe pagina creată în rețeaua de socializare Facebook. Astăzi, această pagină numără 3600 de aprecieri și prezintă albume precum: Oameni faini de Mediaș, Visul meu pentru Mediaș, Mașini cu stickere, Poartă I Love Mediaș alături de alte fotografii ce marchează evenimente importante în care comunitatea de medieșeni s-a implicat.
Vinovat pentru că iubește Mediașul mai mult decât alți medieșeni este un tânăr venit din zona Sălajului, cu o altă mentalitate și poftă de a se adapta în acest oraș medieval. I-am căutat numele pe Google și m-am distrat un pic. Tamás Kádár, vinovatul pentru I Love Mediaș este un fotbalist din Ungaria ? 🙂 Am căutat apoi I Love Mediaș +Tamás Kádár și am descoperit misterul viselor comune !
,,Contează mai mult ce se asociază cu numele meu, decât invers.” EVRIKA !
Tamás Kádár este cel care vine în întâmpinarea medieșenilor și îi îndeamnă să iubească Mediașul prin fapte. Motto-ul său este „Nimic nu se va schimba dacă nu se va schimba nimic“. Și are dreptate !
La 2 ani de când iubim Mediașul virtual și vedem mai multă implicare în viața reală m-am hotărât să-i adresez câteva întrebări acestui tânăr născut în Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, care a locuit zece ani în Cluj, iar de alţi șase este medieşean.
Interviul are un farmec aparte. Vă invit să-l citiți și să îl descoperiți pe Tamás Kádár printre rânduri ! 🙂
1. Știu că nu ești din Mediaș. Era orașul medieval din inima țării – o destinație pentru aventura vieții tale?
T.K. Era sau nu, este și va fi. Îmi place mistificarea din întrebare. Sari la doi.
2. Care a fost prima impresie, când ai mers la pas pe străzile acestui oraș?
T.K. Realist, nu țin minte. Suprarealist, orașul medieval din inima țării 🙂 Mistic. Sceptru. Văduva neagră. Le-ai văzut? Buh. De catacombe ai auzit?
3. Cu ce ai asocia numele tău, când ieși din mediul online?
T.K. Contează mai mult ce se asociază cu numele meu, decât invers. Ești ceea ce lași în urmă. Dar când ies din mediul online?
4. Descrie-te în 3 cuvinte.
T.K. Împotmolit în detaliu. Ai vrut să scrii in 3 adjective, nu? Târziu.
Nu. 3 cuvinte. Îți recomand I Love MEDIAȘ ! 🙂 Devreme.
5. Care este melodia care se potrivește orașului din inima țării?
T.K. Guns ‘n Roses – Welcome to the Jungle. Măcar primele 38 de secunde. Nu, nu, stai, îți caut alta… Pot o sută. Mănăstire de Tudor Gheorghe? Mi-am deschis playlistul de pe Youtube, și în glumă sau în serios mai toate se potrivesc. Multilateral oraș. Cu multe laturi, multe fețe. Fetze. Mandalay – Beautiful.
6. Dă 10 motive tinerilor să se întoarcă de la facultate în Mediaș.
T.K. Sau să facă facultatea la Mediaș.
A dat like Viorel?
Unu, familia, rădăcinile. Eu nu cred că există om care pleacă din locurile copilăriei și-i trece vreo zi fără să se gândească la ele. Doi, potențialul de a inventa apa caldă. Pe cât de greu să clădești o afacere care să aibă cerere și trecere într-un oraș mai degrabă sărăcuț, pe atât de ușor în același timp, inspirat din ceva din orașele mari, să aduci ceva nou și unic.
Trei, vor veni repede vremurile, sau copiii, care te vor face să cauți liniștea în defavoarea șuvoaielor din orașul universitar.
Patru, Mediașul e înconjurat de zone verzi fantastice, dealuri, păduri și câmpii ideale pentru excursii, alergat, biciclat, motobiciclat. Nu există cuvintele, nu? Și satele încă autentice din jur. Visul meu e să mă fac sătean.
Cinci, un pic ești dator față de locul și oamenii care te-au crescut și format.
Șapte, și devine greu. Dar trișez și sper să nu observi.
Și de 3 x I Love Mediaș.
7. Ce are în comun Mediașul cu orașul tău natal?
T.K. Provincial, și în sensul bun și în cel mai puțin bun. Istorie veche și importantă. Aaa, mulțumesc de întrebare. Stephanus Bathory, născut și crescut în Simleu Silvaniei, a fost numit regele Poloniei, unde crezi? Da, da. În 1576. Chiar în Biserica Sfânta Margareta, cred.
8. Ce înseamnă pentru tine oamenii frumoși din Mediaș? Ce calități trebuie să aibă și ce trebuie să facă pentru a-i dărui o Diplomă cu I Love Mediaș?
Toți sunt. Toți oamenii sunt frumoși. Faini le zicem noi. Oameni faini de Mediaș. Contează numai cum te apropii de ei. În activitatea mea legată de I Love Mediaș, Inițiativa sau Crucea Roșie, am întâlnit cele mai diverse feluri de oameni existenți în zonă. N-am avut nicio greutate în a mă apropia de ei. Poate pentru că nici rețineri. De aceea cred că am putea găsi un motiv să dăm o diplomă – noi îi zicem Act de Recunoștință – oricărui medieșean. Criteriul a fost unul singur până acum, să fi făcut ceva bun pentru comunitate, în mod voluntar, la care s-a adăugat conjunctura. Dacă te uiti la numele premiaților și la data la care au primit recunoștința noastră, vei vedea că tocmai s-a ivit un eveniment legat de acea persoana atunci. Așadar, numele a venit la noi, nu l-am cautat noi. Altfel ai zis tu mai bine, e un dar. Mic. Strict simbolic. Nici nu înțeleg de ce e important, dar mă bucur ca e. Cine dă acele diplome? Ce e I Love Mediaș? Mi-am întrebat azi prietenii pe Facebook. Pestrițe răspunsuri. Putem stabili însă că e o IDEE, un GÂND, care nu are cum să nu fie pe placul tuturor, fiindcă vorbește numai despre a iubi ceva și ce implică a iubi acel ceva. Important deci e darul, pentru ca e din iubire.
9. Doi ani cu I Love Medias. Ce realizări au fost și ce ai fi vrut să se mai întâmple.
T.K. Mi-am propus și la 1 an să fac o retrospectivă, și n-am apucat. Sunt multe deja, și fără să mă uit pe timeline și uit de multe. În primul rând am închegat o comunitate, de prieteni. De aici deja putem orice. Să culegem gunoaie, să împăturim guguluțe mii, să donam sânge, să facem Crăciunul împreună. Asta cea mai mare realizare. Că am înțeles că together we rise, devided we fall. A lipsit orașului un nume în jurul căruia să se poate alătura oricine, cu mândrie bună, conștiință civică și suflet deschis. Și asta a fost doar începutul. La doi ani de abia începi să mergi și să legi două vorbe. Nu regret deci nimic ce n-am reușit. Totul a fost, este și va fi exact cum trebuie.
10. Exercițiu de imaginație. Când vei fi bunic, ce poveste ai spune nepoților tăi despre I Love Mediaș, despre Mediaș și oamenii frumoși?
T.K. Sigur începe cu “a fost odată ca niciodată”. Apoi sper să le vadă cu ochii lor toate și ei. Și se termină cu “au trăit fericiți acolo până la adânci bătrâneți”.
Multumesc 🙂
Mulțumesc și eu.
Comunitatea I Love Mediaș a sărbătorit la intrarea în oraș cei 2 ani plini cu bucurii, emoții și activități frumoase. A fost amplasat un banner cu fotografiile copiilor medieșeni care urează Bun venit în Mediaș în limbile română, germană și maghiară. Felicitări !
(Visited 387 times, 1 visits today)
Add comment