Istoricul George Togan – 100 de ani de la naştere

Medieşenii îşi vor aminti de istoricul George Togan, în data de 4 decembrie 2010, de la ora 11:00, la Muzeul Municipal Mediaş. În cadrul acestei manifestări vor avea loc expoziţii de carte, de periodice şi de pictură din colecţia personală a istoricului.

Cu această ocazie, Asociaţia “Mediasul pentru Cultura” a organizat Concursul de fotografie: “George Togan şi Mediaşul – 100 de ani de la naşterea sa”. Citiţi “O istorie romanţată a Mediaşului si surprindeti orasul in fotografiile voastre!” , acesta a fost îndemnul reprezentanţilor Asociaţiei. În cadrul acestui concurs a fost organizată şi o secţiune pentru prezentări realizate în PowerPoint cu imagini şi texte din istoria Mediaşului. Cele mai reuşite lucrări vor fi premiate. Acest concurs s-a adresat elevilor de liceu şi a fost organizat în cadrul Proiectului “Biblioteci infratite”.

Organizatorii manifestării de la Muzeul Municipal Mediaş sunt: Consiliul Local Mediaş, Primăria Municipiului Mediaş, Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret şi Asociaţia „Mediaşul pentru Cultură”.

George Togan s-a născut la data de 4 decembrie 1910, la Mediaş, fiind al patrulea vlăstar al unei vechi familii de ţărani. Primele cunoştinţe le-a dobândit la Şcoala Generală Nr. 1, dar după un an se transferă la Şcoala Germană din localitate. Atras de şcolile din Blaj, ultima clasă de liceu a urmat-o în acest centru de cultură.

Ca student al Facultăţii de Drept din Bucureşti (unde a urmat doar doi ani) desfăşoară o bogată activitate de publicist. În anii tinereţii sale, George Togan se dedică activităţii gazetăreşti, publicând diverse articole în ziarele: Universul, Curentul, Adevărul literar şi artistic, Lupta CFR, Viitorul, România nouă, Gazeta Sibiului, Unirea poporului, Lanuri etc.

Stabilindu-se la Bucureşti, între anii 1930-1934, lucrează ca redactor la ziarele: Adevărul şi Dimineaţa. Între anii 1937-1941 editează ziarele: Gazeta Mediaşului, Vocea Târnavelor şi Mureşul.

Începând cu anul 1953 a lucrat ca muzeograf la Muzeul Municipal Mediaş, la Secţia de istorie, în cadrul căreia a participat la activităţi arheologice. Ca arheolog, timp de 30 ani, George Togan a efectuat cercetări în 60 de aşezări de pe Târnava Mare, începând de la Blaj, până la Sighişoara. Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în reviste de specialitate de la Sibiu, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Oradea, Zalău. George Togan are meritul de a fi descoperit două culturi materiale: Cultura Bratei (1958) şi Cultura Mediaş (1971), de o mare însemnătate pentru continuitatea poporului român.

Efectuând cercetări în arhivele din ţară şi străinătate, a identificat documentele originale de primă atestare documentară a localităţilor: Mediaş (700 ani, în 1967), Dumbrăveni (600 ani, în 1974), Luduş (600 ani, în 1977), Cetatea de Baltă (800 ani, în 1977), Târnăveni (700 ani, în 1978), Sighişoara (700 ani, în 1980) fiecăreia din aceste localităţi întocmindu-le câte o monografie.

George Togan, a publicat de-a lungul timpului următoarele cărţi:

– “Mediaş – istorie romanţată”

– “Monografia Bisericii Unite cu Roma”

– “Ne cheamă Ardealul”

– “Ceea ce nu se uită”

Mult iscusita slovă

Mare cărturar, istoric, scriitor cu o vastă cultură, cunoscător al limbilor germană, franceză, maghiară şi a limbilor clasice, George Togan – o mărturie a pasiunii pentru cultură, pentru ştiinţă şi a dragostei faţă de locurile natale este Cetăţean de Onoare al Municipiului Mediaş.

(Visited 324 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment