Am luat în mână ,,Lampa lui Aladin” şi mi-am pus o dorinţă. Nu am spus-o nimănui şi atunci, dorinţa s-a îndeplinit.
Grigore Leşe alături de Amir Heidarkhodaee, un tânăr cu plete lungi şi negre ne vor cânta la setar, tambur, la fluier şi cu vocea, în data de 21 iunie, de la ora 18.00, la Sala Traube din Mediaş.
Mi-a fost dor de Seherezada şi de magia celor ,,O mie şi una de nopţi” . Am citit multe cărţi despre viaţa femeilor din Iran şi am descoperit că în fiecare dintre personaje, trăieşte Şeherezada. Femeile din Iran au un dar mai aparte de a povesti şi de a comunica. Ajungi pe nesimţite într-o lume în care trebuie să te descalţi la intrare, să te aşezi într-un colţ şi să te laşi fermecat de zâmbetele luminoase ale oamenilor buni. În fiecare iranian se ascunde un artist, fie că scrie poezie, e un maestru în arta caligrafierii sau un muzician amator.
“Dacă intri în Iran e ca şi cum ai intra în trei-patru ţări deodată, iar regiunea mea natală este cel mai bun exemplu, un amestec de naţionalităţi, minorităţi etnice, culturi, tradiţii. Aveam aici arabi, turci, kurzi, bahtari, foste triburi nomade. Am luat de mic copil legătura cu obiceiurile, cu muzica lor tradiţională, trăiam laolaltă, nu separaţi pe etnii. Toate familiile de pe două străzi eram prietene, ne vizitam tot timpul şi fiecare respecta tradiţiile celorlalţi. Fotbalul era preferatul tuturor. Jucam fotbal şi dansam, nu-i om în zona nu-i om în zona Golfului care nu are ritmul în sânge. Şi acum dansez de fiecare dată când se iveşte ocazia”.
Add comment