Peste 60 de copii foarte săraci merg la Grădinița din Târnava, datorită Programului Fiecare copil în grădiniță

Fiecare Copil în Grădiniță este singurul program din România care le oferă părinților săraci stimulente financiare legate de prezența zilnică a copiilor lor la grădiniță (o variantă a cunoscutei metode „transfer de bani condiționat”, studiată pe larg și utilizată din ce în ce mai mult în America Latină și Africa). Informarea și medierea sunt importante, dar stimulentele financiare sunt cele care determină un număr semnificativ de părinți să acționeze zilnic – ceea ce crește spectaculos prezența copiilor săraci la grădiniță.

În județul Sibiu acest program a fost pilotat în localitățile: Târnava, Roșia, Brateiu, Alțâna și Vurpăr.

Studiul de caz a fost realizat în Târnava, când echipa OvidiuRo a vizitat prima dată localitatea, în primăvara anului 2012, în urma discuțiilor cu Consiliul Județean Sibiu privind extinderea FCG.

,, Târnava era pe lista de comunități sărace a Inspectoratului Școlar și directorul școlii, dl. Bădulescu, a fost nerăbdător să discute cu noi. 44% dintre cei 3.000 de locuitori din Târnava s-au autoidentificat ca fiind de etnie romă la recensământul din 2011. 160 de familii beneficiază de ajutor social și 600 de adulți trăiesc pe două străzi lungi de pământ. Majoritatea locuințelor sunt colibe cu o cameră care e sufragerie, dormitor și bucătărie pentru șase sau mai multe persoane. Toaletele sunt rare, chiar și în curte. Familiile supraviețuiesc din ajutor social, muncă ocazională și colectare de fier vechi din groapa de gunoi de la Copșa Mică. Puțini locuitori au acte pentru case. Mediatorul școlar spune că oamenii aveau pământ arabil, dar l-au vândut să-și plătească datoriile și treptat, tinerii n-au mai rămas cu nimic. 60 de copii s-au născut în zona săracă în 2012 – o natalitate de 21,6% (față de media națională a României de 9,7% sau de media UE de 10,4%)”, comunică inițiatorii programului. 

Când FCG a ajuns în Târnava, majoritatea copiilor săraci nu erau înscriși la grădiniță și mulți nu mergeau nici la școală.

În octombrie 2013, când finanțarea din partea Consiliului Județean Sibiu nu s-a concretizat, Keep Calling, o companie românească de IT cu sedii în Sibiu și Atlanta, Georgia, a oferit o finanțare parțială pentru extinderea FCG în județul Sibiu.

Primarul și directorul școlii din Târnava au fost de acord cu programul și s-au organizat rapid. ProTârnava, Asociația locală a profesorilor, a preluat coordonarea proiectului.

La sfârșitul lui octombrie Asociația OvidiuRo a instruit echipa locală, iar în vacanța din noiembrie mediatorul școlar și asistentul social au mers din ușă în ușă să înscrie copiii la grădiniță.

În primele zile s-au înscris 36 de copii, a fost aranjată o nouă sală, iar Asociația OvidiuRo a plătit salariul unei educatoare pensionare până în luna iunie (Inspectoratul Școlar a preluat postul din septembrie 2014).

Screen Shot 2015-03-16 at 16.59.49

Screen Shot 2015-03-16 at 16.58.25

49 de copii s-au înscris în luna noiembrie. Din prima lună, prezența a fost excelentă – 83% dintre copii nou înscriși au venit la grădiniță în fiecare zi.
A fost însă un an greu pentru echipa locală, care a dus două bătălii: (1) să înscrie la grădiniță TOȚI copiii săraci și (2) să integreze familiile sărace în viața grădiniței.

,,Prima bătălie a fost câștigată numai după vizite repetate ale mediatorului școlar și ale echipei OvR la familiile greu de convins. Până în aprilie, 67 din cei 69 de copii au fost înscriși. Procesul de adaptare rămâne însă o provocare – problemele de igienă (în principal păduchii) și metodologia FCG, care accentuează importanța participării părinților la activitățile educaționale, au creat tensiuni cu ceilalți părinți (în condițiile în care procentul copiilor săraci din grădiniță a crescut de la 19% înainte de FCG la 54%). Rezultatele sunt însă evidente: 67 de copii foarte săraci, dintre care mulți nu pășiseră în grădiniță, vin acum regulat, iar progresele sunt vizibile de la o zi la alta.”, spun reprezentanții Asociației OvidiuRo.

Președintele României a promulgat legea prin Decretul 782 / 28 octombrie 2015, care transformă mecanismul central al programului Fiecare Copil în Grădiniță – tichetul social condiționat de prezență – în program de interes național!

Peste 110.000 de copii din familii defavorizate vor putea beneficia de tichete sociale dacă vin zilnic la grădiniță.

Sursă: Asociația OvidiuRo

(Visited 288 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment