Doar 7 săptămâni până la Festivalul concurs național de muzică folk ,, Mediaș – Cetate seculară”, ediția a XXXII-a

M-am trezit în gând cu piesa  ,,Lacrimă de dor‘, cântată de Mircea Rusu. Am fredonat-o prin casă, în timp ce pregăteam ceaiul de dimineață. M-am uitat pe calendar …doar 7 săptămâni. Am deschis computerul, m-am conectat la internet și am căutat înregistrarea în care cânta la chitară folkistul medieșean Virgil Suciu, postată pe canalul Youtube, în urmă cu  7 ani. Amintiri…multe amintiri și muzică folk.

Dar de unde vine muzica folk? Cine sunt părinții folk-ului? Am găsit un material pe site-ul Forever Folk și redau câteva informații pentru cei care ascultă muzică folk, dar nu știu istoria acestui gen muzical.

,,Anii ’60 aduc cu ei și primele adieri de folk ale americanilor Bob Dylan și Joan Baez sau ale scoțianului Donovan. Se năstea, atunci, un nou curent muzical cu răspândire mondială: folkul, care descindea din folclorul american, avându-și rădăcinile în anii de început ai secolului XX.

Părinții folk-ului sunt considerați cântăreții protestatari din anii Marii Crize. Joe Hill, membru al unui sindicat revolutionar; Woody Guthrie (1912-1967); Leadbelly (1885-1949); Cisco Huston (1918-1961).

Joe hill002.jpg

Joe Hill

Woody Guthrie 2.jpg

 Woody Guthrie

Leadbelly with Accordeon.jpg

Leadbelly

Muzica folk e definită ca „muzica oamenilor de rând, “folks”, care se transmitea prin memorare sau repetare și nu prin scriere. E vorba de baladele oamenilor de rând din întreaga Americă care circulau ca „tradițional music” și aveau să devină în epoca înregistrării audio… muzica folk! Versurile cântecelor folk sunt directe, aducând în discuție problemele vieții cotidiene, povestind destine exemplare, preocupându-se de individ în relație cu istoria și protestând (protest song) împotriva nedreptăților sociale.

În România, folkul ajunge abia dupa jumătatea anilor ’60, când primele cântece folk (în special Dylan, Baez, sau Janis Joplin) au erupt și au influențat tinerii acelor vremuri. Mediul studențesc, cum era și normal, era cel mai pregștit să preia chemarea folkului: Doru Stănculescu, Marcela Saftiuc, Mircea Florian, Mircea Vintilă, Valeriu Sterian, Dorin Liviu Zaharia, Dan Andrei Aldea, Nicu Alifantis, Nicu Vladimir, sunt doar cateva nume…”

Pentru mine, folk-ul este muzica cântată de oamenii sensibili inspirați de petale cu iubire, de fulgi de nea, de frunze uscate. Folk-ul îmi aduce amintirile mai aproape, parcă nu au fost uitate din anii de liceu, când am mers prima dată la Festivalul concurs de muzică folk Medias – Cetate Seculară, pentru a-i vedea pe artiștii Gheorghe Gheorghiu și Elena Cârstea, într-o sală fără multă căldură. Știu că aveam un aparat de fotografiat chinezesc și mergeam cât mai aproape de scenă, pentru a surprinde momentele frumoase de la premiere. Îmi înghețau mâinile și abia așteptam concertele. 🙂 Dacă aș fi păstrat acele fotografii…Le-am făcut cadou prietenelor care nu ajungeau la Festival. Cine știe unde mai sunt ? Amintiri…

Anul acesta, Festivalul se va desfășura în perioada 11-12 decembrie 2015, la Sala Traube din Mediaș. Organizatorii sunt Primăria și Consiliul Local Mediaș prin Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret  și Asociația culturală Mediaș, Cetate Seculară.

Pentru că mai sunt doar 7 săptămâni până la întâlnirea cu folkiștii voi dedica o piesă pe care am descoperit-o abia azi dimineață, căutând lacrimă de dor…

Fără tine – Mircea Rusu Band feat. Alexandra Ungureanu și Lucian Darie

Sursă: http://www.foreverfolk.com/

(Visited 170 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment