Ați auzit vreodată de tradiționalul Joc de Țuru? Dar de vinul Beciul Domnesc?
Poate vă întrebați care este legătura între cele două sau care amintiri sunt mai frumoase. Cele legate de acest joc sau cele legate de un pahar de vin Cabernet Sauvignon de la Beciul Domnesc?
Amintirile mele se completează, mai ales atunci când se apropie Sărbătorile Pascale.
M-am născut într-un oraș medieval din Transilvania, numit Mediaș, la jumătatea drumului între Sighișoara și Sibiu. De când eram mică, în prima zi a Sărbătorii de Paște, mergeam împreună cu familia în cartierul Moșnei, pentru a ne bucura de tradiționalul Joc de Țuru.
Acest joc, datează din anul 1926, cu 23 de ani înaintea înființării Companiei Beciul Domnesc, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.
Oameni din tot orașul se strâng în cartierul Moșnei, se salută cu Hristos a înviat, ascultă muzică populară, beau un pahar de vin de calitate, ciocnesc un ou vopsit, discută câte-n lună și-n stele și privesc tradiționala întrecere, Jocul de Țuru.
Îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu paharul de vin Sauvignon Blanc într-o mână și un o felie de cozonac în cealaltă mână, atenți să nu se păteze pe cămășile albe, bărbații îi încurajează pe participanții din cele două echipe roșie și albastră, spunându-le că vor oferi celor mai rapizi în dar, o sticlă de Fetească Regală, ,,vinul care te invită la vorbă bună!”
Regulile acestui joc sunt simple: Țuru se joacă pe o stradă în pantă. Sunt invitate să joace două echipe. Una care stă în deal și una în vale. Cei din echipa care stă în deal lovesc mingea cu bâta și trebuie să alerge apoi să o prindă, asta dacă nu cumva sunt mai rapizi cei care stau în vale și o prind ei. În acel moment, cele două echipe își schimbă poziția de joc. Țuru, este un joc care se aseamănă cu oina.
Nu este un simplu joc de cartier, ci un joc transmis din generație în generație, un joc autentic al comunității noastre, așa cum vinul Beciul Domnesc este tradiție vie!
Sărbătoarea de Paște îți aduce bucurie în suflet, mai ales că după ce petreci alături de prietenii din cartierul Moșnei, te îndrepți spre casă pentru a servi masa.
Ciorba pregătită cu răbdare, drobul de miel, ouăle vopsite, ceapa verde, cozonacul tradițional cu nucă, toate te așteaptă împreună cu sticla de vin Pinot Noir pe masă.
Eu, nu mănânc carne de miel, de aceea în fiecare an, masa de Paște este mai deosebită pentru mine. Ciorbă acrișoară cu carne de pui, grătar și Muscat Ottonel, un vin demidulce care aduce belșug celor care îl savurează.
Amintirile mele, atunci când vin Paștele sunt încărcate de emoție. Jocul de Țuru, face parte din mine, începând cu anii copilăriei și terminând cu ultimul an, în care am fost prezentă la eveniment, în 2019. Anul în care am simțit fluturași în stomac și am avut parte de prima îmbrățișare timidă, de la bărbatul care avea să-mi devină soț.
A venit pandemia, jocul a fost întrerupt, însă de pe masa de Paște nu a lipsit niciodată sticla de vin din brandul Beciul Domnesc.
De ce?
Pentru că de fiecare dată când savurăm picătură cu picătură acest vin de colecție, indiferent că este roșu, rose, demisec sau demidulce, rememorez acea îmbrățișare.
Și pentru că anul acesta, împlinim 5 ani de la acel moment, mi-am propus să-i fac o surpriză și să vizităm Monumentul Beciul Domnesc, locul în care istoria şi tradiţia înnobilează prezentul.
Va fi cu siguranță o experiență unică, pe care o vom descoperi împreună, mai ales că o oprire la Beciul Domnesc înseamnă, pe lângă vizitarea cramei și o degustare a 4 sortimente de vinuri și un vinars, produse de compania Beciul Domnesc. Sper din suflet, ca unul dintre sortimentele descoperite aici să fie cel cu notele aromatice de trandafir, Rose-ul.
Amintirile mele de Paște vor fi mereu legate de Jocul Țuru, de vinul Beciul Domnesc, de familie și de fluturași în stomac.
Sursă fotografii: Beciul Domnesc
Textul a fost scris pentru Spring SuperBlog 2024.
Add comment