Poveștile despre vin sau despre dulceața de trandafiri încep cu…a fost odată.
Așa voi începe și eu această poveste în care Sigillum Moldaviae, ambasadorul gustului autentic românesc se armonizează perfect cu dulceața de trandafiri din Damasc pentru a crea o experiență de neuitat.
A fost odată…o bunică, un bunic, o curte cu trandafiri de Damasc și multe multe cărți. În fiecare toamnă, bunica culegea dimineața, când încă nu răsărea soarele, petalele de trandafir. Le așeza cu grijă într-un coș, apoi le curăța cu grijă, le spăla în apă de două ori și le punea la fiert. Își schimbau repede culoarea, iar în casă parfumul florilor te îmbia să rămâi lângă bunica și să fii atentă la fiecare mișcare care urma. În oala în care fierbeau, adăuga un kg de zahăr și amesteca până când petalele deveneau de un roșu aprins. În acel moment, bunicul își desfăcea o sticlă de Fetească Neagră și turna un strop peste petalele de trandafir, pentru o culoarea mai aprinsă, spunea el. Lua apoi patru pahare din cristal din bufet și turna vinul perfect creat pentru acest moment alături de bunica și de familia lui. De fiecare dată când se pregătea dulceața de trandafiri, era un moment de sărbătoare, iar vinul ne răsfăța simțurile cu notele sale delicate de fructe, bogate și complexe, reflectând frumusețea și diversitatea podgoriilor moldovenești. Fiecare picătură ne invita la o călătorie gustativă plină de istorie și ne crea noi amintiri.
Îi lua apoi locul bunicii și amesteca cu grijă petalele de trandafiri, până când tot zahărul se topea. Amesteca și lua câte o înghițitură din vinul roșu demisec. Îi plăcea să ne povestească despre istoria acestei companii. Așa am aflat că a fost înfiinţată în anul 1949 și că acestă companie, Beciul Domnesc, exploatează astăzi peste 1.400 de hectare cultivate cu viţă de vie nobilă, amplasate în renumitele podgorii: Cotești, Odobești, Panciu și Huși.
Nu a ezitat să ne spună câteva cuvinte despre mândria companiei: Monumentul Beciul Domnesc, un loc pe care l-a vizitat, atunci când rudele noastre din Panciu l-au invitat la o degustare de vinuri, pentru un eveniment special. Monumentul Beciul Domnesc datează din vremea lui Ştefan cel Mare şi găzduieşte peste 100 000 sticle de vin. Datorită importanţei sale istorice, a fost inclus în patrimoniul cultural al României.
Îi făcea plăcere să ne încânte cu toate informațiile pe care le deținea despre Compania Beciul Domnesc, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România. Se mândrea de multe ori cu cât de multe știa despre vinuri și ne enumera pe rând fiecare sortiment care era invitație la descoperirea tradițiilor și aromelor:
- Fetească Neagră: Un vin roșu demisec, perfect echilibrat pentru a completa orice masă
- Pinot Noir: Roșu, demidulce, ideal pentru momentele speciale și sărbători
- Rosé: Un vin rosé demisec, ușor și plăcut, potrivit pentru orice ocazie
- Busuioacă de Bohotin: Un rose demidulce, cu o personalitate unică și o aromă distincta
- Muscat Ottonel: Alb, demisec, o alegere elegantă pentru iubitorii de vinuri albe
- Tămâioasă Românească: Un vin alb dulce, ideal pentru desert sau momente de relaxare
- Fetească Regală & Sauvignon Blanc: Alb, demidulce, o combinație sofisticată pentru cunoscători
- Fetească Albă: Alb, demisec, un vin clasic moldovenesc, potrivit pentru orice moment al zilei
Povestea cu atâta patos, încât îți era imposibil să nu le reții. De multe ori îmi luam un carnețel și le notam, doar pentru a-i face plăcere.
În tot acest timp, bunica nu se lăsa mai prejos. Din bibliotecă aducea în bucătărie, cărți cu povești. De la O mie și una de nopți până la cele scrise de Oscar Wilde.
Dintre nenumăratele legende despre trandafiri m-a impresionat foarte mult povestea persană legată de apariția trandafirului roșu. Potrivit acesteia, o privighetoare s-a îndrăgostit de un trandafir imaculat de alb. Privighetoarea l-a îmbrățișat atât de strâns, încât spinii trandafirului i-au străpuns inima, iar sângele privighetorii a colorat trandafirul în roșu. Tot de această poveste persană s-a folosit ca sursă de inspirație și Oscar Wilde când a scris povestea Privighetoarea și trandafirul. Își punea ochelarii și ne citea cu voce tare întreaga poveste. De cele mai multe ori, la final, îmi ștergeam lacrimile de pe obraz.
Îmi făceam repede de lucru și aducea încă un kg de zahăr pe care îl turnam peste petalele de trandafiri. Bunicul cu paharul în mână amesteca repede, să nu se prindă, spunea el. După aproape două ori petrecute printre soiuri de vinuri și povești impresionante, adăugam puțină lămâie în oala de pe foc. Petalele de trandafir își schimbau din nou culoare. Acum venea rândul să amestec. Încă o oră și era gata.
Bunica pregătea borcanele colorate, bunicul le așeza în cuptor pentru a le steriliza și cuțitele cu lamă mare de metal pe masă. Când dulceața de trandafiri devenea fină și delicată, bunicul mai deschidea o sticlă cu vin. De data aceasta, o Fetească Regală.
Ne spunea că vinul Fetească Neagră a fost creat pentru dulceața de trandafiri, iar vinul Fetească Regală pentru el.
Cu grijă, scotea din cuptor borcanele, le așeza peste lama cuțitelor, apoi bunici punea tot câte o lingură de dulceață în borcane. Ne era teamă să nu se spargă. La final, când toate borcanele erau întoarse cu gură în jos, misiunea mea era să le întorc, să le lipesc etichetele și să le învelesc în pătură până a doua zi.
În fiecare toamnă, cream noi amintiri, atunci când preparam împreună duleața de trandafiri.
Anii au trecut, bunicii nu mai sunt, rețeta am ținut-o minte. Am plantat alături de soțul meu, mai mulți trandafiri de Damasc și ducem tradiția mai departe. Dulceață, vinul din Beciul Domnesc și poveștile. De data aceasta, beau și eu un pahar alături de el și citesc cu voce tare legende despre trandafiri.
Nu uităm să adăugăm un strop de Fetească Neagră în dulceață.
Reteța de la bunica sună cam așa:
550 gr. petale curățate de la circa 50 flori de trandafir (mai mici sau mai mari, boboci sau un pic înfloriți)
un sfert de pahar de vin roșu
2 kg. zahăr
2 l. apă
zeama de la o lămâie
Așa cum un vin își găsește „perechea” – dulceața de trandafiri, ca să-și potențeze reciproc aroma și să creeze o experiență desăvârșită, așa mi-am găsit și eu perechea, un bărbat care adoră să preparăm împreună dulceața de trandafiri și să călătorim pentru a crea noi amintiri.
Acest articol a fost scris pentru Superblog 2024.
Fotografiile sunt din arhiva personală și din sursele Beciul Domnesc.
Add comment