Mark Zuckerberg între Facebook și Bibliotecă !

Primele zile ale anului le-am petrecut fără a posta imagini, fără a scrie comentarii sau a spune La Mulți Ani pe rețeaua de socializare: Facebook. În schimb, am telefonat prietenilor, am transmis mesaje, am compus scrisori și am citit ce se ascunde în spatele acestei rețele, de care suntem atât de fascinați de 10 ani.

Cartea ,, Miliardari din întâmplare” scrisă de autorul Ben Mezrich descrie viața celor doi prieteni Eduardo Saverin şi Mark Zuckerberg care au petrecut multe nopţi nedormite, încercând să găsească o modalitate de a se face remarcaţi printre studenţii eminenţi ai Universităţii Harvard. În 2003, Zuckerberg a spart sistemul computerizat al Universităţii, riscând să fie exmatriculat, şi atunci i-a venit ideea să creeze Facebook-ul, reţeaua de socializare care a revoluţionat comunicarea în toată lumea.

Cu finanţarea lui Saverin, ideea lor a străbătut rapid drumul de la un proiect gândit într-o cameră de cămin studenţesc, la o companie din faimoasa Silicon Valley. Dar viziunile contradictorii despre viitorul Facebook-ului i-au transformat pe cei doi prieteni în inamici. Nu peste mult timp, exuberanţa şcolărească care le-a marcat colaborarea s-a transformat într-o rivalitate crâncenă, când în scenă au intrat investitorii, banii şi avocaţii.

 tn1_miliardari_din_intamplare

Miliardari din întâmplare (The Accidental Billionaires) este un bestseller New York Times, a fost tradus în douăzeci şi patru de ţări şi a stat la baza filmului Reţeaua de socializare(The Social Network), răsplătit cu patru premii Golden Globes şi trei premii Oscar.

Mark Zuckerberg se naște la data de 14 mai 1986, in White Plains, New York, într-o familie de evrei. Începe programarea încă din școala generală, atras de aplicațiile utilitare și jocuri. Pe când era la liceu arată primele semne ale ingeniozității sale, atunci când creează un program care să îi ajute pe colegii de birou ai tatălui său sa comunice prin intermediul computerului. Acesta a fost doar începutul. Următoarea sa invenție a fost Synapse Media Player, un player audio care reține tabieturile muzicale ale utilizatorilor. După doi ani de facultate Mark gândește o aplicație prin care studenții să își poată căuta după nume și poze colegii de facultate. La baza acestei idei a stat albumul clasic cu poze de tip buletin emis de școlile și liceele americane. Acest tip de album se numea Facebook, la Philips Exter Academy, acolo unde a studiat el.

Până acum am citit despre viața acestui miliardar, despre pasiunile lui și despre averea sa. Iată că a venit timpul ca Mark Zuckerberg să intre într-o bibliotecă și să citească la fiecare 2 săptămâni, câte o carte.

La începutul fiecărui an, Mark Zuckerberg anunţă care este provocarea sa pentru anul care urmează şi care trebuie să îl ajute să înveţe ceva despre lumea înconjurătoare şi să îi extindă perspectiva dincolo de activitatea sa la Facebook.

Pe 31 decembrie 2014, Mark Zuckerberg a anunţat prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook că este în căutarea unei provocări pentru anul 2015.

The End of Power, prima carte pe ca Zuckerberg o va citit în 2015

Potrivit lui Mark Zuckerberg, cele mai multe propuneri au avut legătură cu provocări ce ţin de citit. Astfel, Zuckerberg a spus că a decis că provocarea sa pentru 2015 va fi să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni, punând accentul pe învăţarea unor lucruri noi despre diferite culturi, credinţe, istorii şi tehnologii.

“Sunt încântat de provocarea mea în domeniul lecturii. Consider că lectura este o activitate intelectuală care te împlineşte. Cărţile îţi permit să explorezi pe deplin un subiect şi să te afunzi mult mai profund în acesta decât ce îţi poate oferi cea mai mare parte a media în prezent”, a spus, printre altele, Mark Zuckerberg.

Prima carte pe care Mark Zuckerberg o va citi în acest an este “The End of Power”, de Moisés Naím, un volum care explorează modul în care lumea se schimbă în sensul oferirii unei puteri mai mari persoanelor, decât în mod tradiţional, când puterea a fost deţinută de mari guverne, organizaţii militare sau de altă natură.

Totodată, Mark Zuckerberg a creat şi o pagină pe Facebook destinată noii sale provocări – “A Year of Books”.

Pe această pagină, Zuckerberg va anunţa ce cărţi va citi pe parcursul acestui an.Zuckerber

De asemenea, el îi invită pe cei care au citit sau citesc cărţile respective să participe la discuţii pe această pagină de Facebook, care va fi moderată.

Pe de altă parte, Mark Zuckerberg a spus că a apreciat toate sugestiile făcute de utilizatorii Facebook cu privire la provocarea pe care ar trebui să o aibă în 2015. “Multe dintre sugestii s-au referit la faptul că trebuie să susţin financiar oamenii aflaţi în dificultate”, a spus Mark Zuckerberg, precizând că soţia sa, Priscilla, şi cu el îşi vor continua pe deplin activitatea caritabilă şi în acest an.

tim-horz

Sper ca Mark Zuckerberg să promoveze lectura în rândul tinerilor și să-i îndrume să lase pentru câteva ore computerul și viața virtuală, pentru a descoperi oameni, pentru a învăța istorie, geografie și pentru a-și dezvolta abilitățile datorită cărților !

Dacă Zuckerberg citește, TU ce mai aștepți ? Acesta este mesajul meu și campania mea pentru lectură ! 

Sursă:  http://www.ziarulmetropolis.ro

(Visited 197 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment