Cine ești tu, Paola Calvetti ? Și de ce ai fugit la Paris, tocmai de ziua ? 🙂 Te vei întâni cu Emma, Olivia, Federico, Diego, Constanza, Andrea ?
Paola Calvetti s-a născut la Milano în anul 1958. Între anii 1993 și 1997, Paola Calvetti a condus biroul de presă al Teatro alla Scala. În prezent este Director de Imagine al Touring Club Italiano și trăiește la Milano. După Iubirea secreta, romanul ei de debut, a publicat volumele L’addio (2001), Ne con te ne senza di te (2004), Perche tu mi hai sorriso (2007), Libraria iubirii (2009), Olivia (2012), Casa Verdi” este subtitlul cărții ,,Parlo con amore con me” (2013) .
Am citit cu sufletul la gură povestea de dragoste dintre Emma și Federico. Am oferit cartea unor oameni, sperând să deschidă ușa lumii tale și să pătrundă în Librăria imaginară. Mi-am dorit să primesc o scrisoare, scrisă de mână, în care să-mi spună cât de mult le-a plăcut. Însă au ales calea electronică de comunicare și mesajele au intrat în spam. 🙁
Paola, îmi imaginez la fiecare început de an că voi realiza un astfel de loc în orașul nostru. Spui că Milano este prea scump pentru o Librărie a iubirii, însă într-un oraș medieval în care există doar o librărie, cu multe cărți înghesuite și produse de papetărie, poate nu va fi atât de scump pentru a crea o lume dincolo de povești de dragoste. Caut un loc în care să stau la o masă și să pot trimite scrisori scrise de mână, să am la dispoziție cărți care să mă inspire și să regăsesc acele tocuri cu peniță de aur și cerneală albastră, pentru a-mi așterne rândurile rătăcite. Mi-e dor de acele mape cu plicuri colorate și hârtie de scris.Dar, cine știe ? Poate Cupidon ne va salva în acest an…
Paola, femeile sunt nostalgice după scrisori parfumate și petale de flori presate, ascunse în plicuri roz.
În limba română, la Editura Nemira au fost traduse doar două romane: ,,Iubirea secretă” și ,,Librăria iubirii”.
Ce se întâmplă când dorința năvălește pe neașteptate, tulburând existențe liniștite? Se întâmplă Iubirea secretă.
Când pasiunea obligă la fapte ascunse, la momente furate și cuvinte șoptite, iubirea de o clipă poate dura treizeci de ani. O agitată poveste de tăceri și de temeri, unde se preferă, în locul renunțării, întâlnirile fugare și declarațiile epistolare.
După treizeci de ani, fiica lui descoperă adulterul ferecat în corespondența secretă, având ca sarcină înmânarea unei ultime scrisori celei căreia tatăl ei și-a închinat în taină întreaga viață.
Personajul principal, Emma, este o femeie cu o carieră strălucită, un fiu minunat, un ex-soț și câțiva prieteni fantastici. Ea simte că ceva în viața ei trebuie să se schimbe și acceptă provocarea oferită de soarta: ea a primit o moștenire de la o mătușă, un magazin de papetărie mic în inima orașului Milano și – sfidând prezicerile de rău augur de contabil ei, “Faithful Enemy”– transformă într-un extravagantă librărie numită Vise și Dorințe, care vinde “doar” povești de dragoste, pentru că “literatura nu este altceva decât un flux neîntrerupt de iubire” .
Emma consideră cărțile un medicament pentru clienții săi: pe rafturi, cărțile sunt clasificate ca “inimi zdrobite”, “misiuni imposibile” sau Mozart’s Cosi fan tutte. Emma servește poțiuni magice, pentru cei dezamăgiți în dragoste și în căutare de o excursie romantică, pentru a reaprinde pasiunile latente.
Librăria iubirii (Dreams & Desires) devine în curând un refugiu și un loc de întâlnire pentru o mulțime de personaje: Alice, tânărul asistent, vivace, Mattia, fiul lui Emma adolescent, Gabriella. Cel mai important lucru care i se poate întâmpla, datorită librăriei ei: întâlnirea Emmei cu Federico, prima ei iubire. Acum căsătorit, trăiește în New York, unde lucrează cu arhitectul Renzo Piano cu privire la proiectul de renovare genial al Bibliotecii Morgan, fondat de finanțatorul JP Morgan.
Emma și Federico fac un pact de a elimina distanța care îi desparte și își propun să trimită scrisori la două cutii poștale. O dată pe an, pe 10 aprilie, cei doi iubiți se întâlnesc în Belle-Ile-en-Mer, o mică insulă de pe coasta de Bretania, Franța, în cazul în care retrăiesc dragostea lor. Echilibrul delicat al acestei poveste de dragoste contemporană este precară.
,,Librăria iubirii” (Dreams & Desires) se extinde într-o cafenea populară și un hotel intim pentru scriitori, iar Biblioteca Morgan își dezvăluie secretele și devine o capodoperă arhitecturală din sticlă și oțel.
În anul 2009, Paola a publicat Noi due come un romanzo (Mondadori), tradusă în Germania ( Und immer Wieder Liebe, Goldmann ), Franta ( L’amour est à la lettre A, Presses de la Cité și 10/18 ), în Olanda ( Voor Liefde Zie de Litera L ), în Spania ( Nosotros dos como en Una Novela, Editorial Suma de Letras ), în România (Librăria iubirii, Editura Nemira) și în prezent în Statele Unite ale Americii ( PO Box Love, St Martin Press ).
O carte care îmi aduce magia Crăciunului și acea listă cu vise posibile poartă titlul: Olivia. Cu câteva zile înainte de Crăciun, Olivia își pierde locul de muncă. Își ia cutia cu lucruri sub braț și colindă străzile. O serie de imagini Polaroid se derulează prin fața noastră și ascultăm poveștile unor personaje întâlnite de Olivia într-un bar. Olivia sau lista de vise posibile este un roman care ne dezvăluie capriciile sorții și ne dă speranță pentru cele mai grele momente. Olivia și Diego sunt personaje foarte intense pe care le întâlnim de-a lungul romanului. Olivia este o romantică visătoare. Diego este avocat singur, responsabil și incoerent, dar pasionat de fizica. Între cei doi protagoniști sunt paralele evidente, chiar dacă s-au născut în același an. Ambii sunt marcați de pierderea unui iubit care a reprezentat un sprijin în viața lor.
Olivia ne demonstrează că lucrurile cele mai bune se întâmplă întotdeauna atunci când renunți .
Cea mai nouă lucrare pe care o recomandam în această toamnă se numește Casa Verdi. În Casa Verdi ne plimbăm datorită autoarei Paola Calvetti (“Viața și muzica în interiorul zidurilor de Casa Verdi” este subtitlul cărții ,,Parlo con amore con me” ), care ne descrie acel spațiu magic, unde se pot găsi poveștile unor personaje, adesea un pic ciudate și ale căror vieți sunt cheltuite pe scenele teatrelor. Vom întâlni povești de prietenie, cum ar fi între Bart și Flora, separate prin moartea acestuia din urmă, sau povești de dragoste, ca și cea a lui Nino și Erminia. Îl avem pe Norman, “un doctor care pune note în loc,” care iubește doamnele în vârstă și care se bucură de o atenție deosebită din partea Adei, personajul principal al romanului. Paola Calvetti dă glas, în ultima ei lucrare, celor care nu au avut acces la glorie, dezvăluind pasiunile lor.
Mai regăsiți frânturi despre Paola Calvetti și cărțile ei, pe aceste pagini:
https://www.antonelasofiabarbu.ro/femme-40-plus/citind-despre-iubire-o-traim https://www.antonelasofiabarbu.ro/projects/carti-roz-albastre-si-lila-la-cip-biblionet https://www.antonelasofiabarbu.ro/bibliotheque-cafe/libraria-iubirii-sau-biblioteca-iubirii https://www.antonelasofiabarbu.ro/bibliotheque-cafe/cartile-si-povestile-toamnei https://www.antonelasofiabarbu.ro/bibliotheque-cafe/lista-mea-de-dorinte-roz
Paola Calvetti, de ziua ta îți urez să ai multă sănătate, să te bucuri alături de cei dragi, să îți îndeplinești toate visele, chiar o Librărie a iubirii în Milano și să ai cât mai multe cărți traduse în limba română ! 🙂
Tanti Auguri a Lei !
Add comment