Amos Oz (născut Amos Klausner, în ebraică : עמוס עוז, la 4 mai 1939) este un scriitor israelian. S-a născut la Ierusalim într-o familie de evrei veniți în Palestina din Lituania și Ucraina.
Tatăl, Yehuda Arie Klausner, era bibliotecar și scriitor, absolvent de studii de istorie și litere din Vilnius, fiu al unei familii cu tradiții de activitate în cadrul mișcării sioniste revizioniste.
Unchiul tatălui lui Amos Oz, profesorul Yosef Klausner, a fost un cunoscut istoric și scriitor, a predat la Universitatea Ebraică, și a candidat în 1948 din partea Mișcării Herut la postul de președinte al Israelului în fața lui Chaim Weizmann.
Mama scriitorului, Fania Mussman, era originară din orașul Rivne, în acea vreme aparținând Poloniei, astăzi fiind parte din Ucraina. Ea se stabilise la Haifa în anul 1934. În copilărie, Amos Oz a trăit în cartierul Kerem Avraham al Ierusalimului și, deși familia era laică, pentru a evita intrarea la o școală influențată de partidele rivale cu tradiție social democrată, Amos a fost înscris la școala religioasă Tahkemoni, unde a avut-o ca profesoară de limba ebraică pe poeta Zelda. Studiile liceale le-a continuat la Gimnaziul Rehavia.
Când Amos a avut 12 ani, mama sa, bolnavă de depresie, s-a sinucis. La 15 ani, în urma unor certuri cu tatăl său Amos părăsește Ierusalimul, își schimbă numele din Klausner în Oz (cuvânt ebraic însemnând „îndrăzneală”) și locuiește în kibuțul Hulda. Își ia licența în filosofie și literatură la Universitatea Ebraică din Ierusalim, dar revine în kibuț, unde se dedică scrisului, lucrează în agricultură și predă la liceul local. Amos Oz locuiește la Hulda timp de treizeci de ani, până în 1986, când se mută cu soția sa și cei trei copii în deșert, la Arad, localitate situată în apropierea țărmului Mării Moarte.
În 1965 i se publică prima culegere de povestiri, Acolo unde țipă șacalii, iar în 1966, romanul Altundeva, poate. În 1967 participă ca soldat într-o unitate de tancuri la Războiul de Șase Zile pe frontul din Peninsula Sinai, iar în octombrie 1973, în Războiul Yom Kippur.
Publică articole în Davar, ziarul sindicatelor de orientare laburistă din Israel, iar romanele sale încep să fie traduse. În perioada 1984-1985 este beneficiarul unei burse la Colegiul Colorado Springs din Statele Unite. Din anul 1991 este membru al Academiei Limbii Ebraice.
Au fost realizate trei ecranizări după romanele lui Amos Oz: Michael Sheli (după Soțul meu, Michael) în 1976, Kufsa Sh’hora(după Cutia Neagră) în 1994 și The Little Traitor (după Pantera din subterane) în 2007.
În limba română i-au apărut traducerile a șapte romane: Soțul meu, Michael (Polirom, 2005), Cutia neagră (Univers, 2002), Să cunoști o femeie (Polirom, 2004), Fima (Polirom, 2008), Să nu pronunți: noapte (Univers, 1997), Pantera din subterane (Univers, 2003) și Poveste despre dragoste și întuneric (Humanitas, 2008) – volum premiat cu Premiul France Culture 2004, Premiul Goethe 2005, Rime despre viață și moarte (Humanitas, 2009).
În prezent este profesor la catedra de literatură de la Universitatea Ben Gurion din Beer Șeva.
Premiul literar Franz Kafka pentru anul 2013 a fost atribuit cunoscutului scriitor israelian Amos Oz, a cărui operă este tradusă în peste 30 de limbi.
Premiul Franz Kafka recompensează o ,,creaţie literară excepţională pe plan artistic a unui scriitor contemporan, al cărei operă se adresează cititorilor fără să ţină cont de originea lor, naţionalitate şi cultură”. Fondat în 2001, acest unic premiu internaţional pentru literatură decernat în Republica Cehă poartă numele scriitorului praghez, evreu, Franz Kafka (1883-1924).
Printre laureaţii acestui premiu figurează americanul Philip Roth (2001), austriaca Elfriede Jelinek (2004), britanicul Harold Pinter (2005), japonezul Haruki Murakami (2006), francezul Yves Bonnefoy (2007), precum şi scriitorii cehi Ivan Klima (2002) şi Arnost Lustig (2008) şi dramaturgul Vaclav Havel (2010).
La Mulți Ani, Amos Oz ! Sănătate, putere de muncă și cât mai multe premii !
Sursă: http://jurnalspiritual.eu/, http://ro.wikipedia.org/
Add comment