Proiectul ,,Femeia la 40 de ani” desfășurat în fiecare miercuri, de la 0rele 18.00 la Clubul Joben, prezintă astăzi cea de-a șaptea artă: Cinematografia.
Pentru a fi mai aproape de filmele prezentate la MECEFF am ales să vorbim miercuri, 26 iunie, de la orele 18.00, despre cărțile ecranizate: ,,Rosenemil” scrisă de Georg Hermann și ,,De ce fierbe copilul în mămăligă” sub semnătura autoarei Aglaya Veteranyi.
Rosenemil are la bază romanul lui Georg Hermann, iar acţiunea se desfăşoară în Berlinul sfârşitului de secol. Protagonistul filmului, Emil (jucat de Werner Stocker), îşi câştigă traiul vânzând romane de dragoste pe stradă. Încă de mic Emil avea ochi numai pentru doamne şi înclinaţia de a intra în belele din această cauză. La început îl vedem ca pe un băiat care fură mărunţişuri ca să impresioneze o fată. Anii trec şi îl vedem crescând într-un tânăr atletic, dar cu aceeaşi inimă nesăbuită de băiat, alergând după fuste fără să se gândească la consecinţe.
Într-o zi predestinată din 1903 el întâlneşte două femei atrăgătoare, amândouă practicând “cea mai veche meserie din lume” deşi se învârt în cercuri sociale foarte diferite. Cea mai tânără dintre ele, Lissy (jucată de Dana Vávrová), este cântăreaţă într-o sală de dans sărăcăcioasă. Caldă, deschisă şi generoasă, este iubită de toţi cei care o cunosc, iar Emil nu face excepţie. Se îndrăgostşte de Lissy la prima vedere şi ea de el. Lissy îl numeşte “Rosenemil” pentru că i-a adus un trandafir la prima lor întâlnire şi cu acest nume îl prezintă prietenilor ei de la sala de dans şi vecinilor.
Unii dintre cei ce-şi fac veacul la sala de dans sunt implicaţi în afaceri murdare, iar Emil se lasă atras într-o bandă de hoţi. Curând Emil atrage atenţia şefului bandei, care i-o prezintă pe eleganta şi sofisticata Bertha (Dominique Sanda), o „doamnă de companie” de clasă. Emil se lasă vrăjit de farmecele femeii mai în vârstă, iar Bertha îl găseşte, la rândul ei, atrăgător pe Emil şi decide să facă din el jucăria sa preferată. Îmbrăcat în hainele noi cumpărate de Bertha, Emil devine însoţitorul ei, atât la cursele de cai cât şi în pat. Între timp biata Lissy, cu o sănătate fragilă, este din ce în ce mai deprimată şi încearcă să se sinucidă. Emil află de calvarul prin care trece şi, chinuit de remuşcări, se grăbeşte la ea, dar ajunge doar la timp pentru a-şi lua adio de la ea.
Filmul ungar Aglaja (De ce fierbe copilul în mămăligă), în regia Krisztinei Deak, a fost marele câștigător al Festivalului de film de televiziune de la Monte Carlo din acest an.
Aglaja a obținut trei Driade de aur, pentru cel mai bun film de televiziune, cea mai bună regie și cea mai bună actriță în rol principal (Eszter Onodi). Pelicula a primit de asemenea premiul special al Crucii Roșii din Monaco, a informat postul RTL Klub, coproducător al filmului.
Filmul spune povestea unei tinere dintr-o familie de artiști de circ din estul Europei, care fuge în Occident. Regizoarea s-a inspirat din romanul scris de Aglaja Veteranyi, scriitoare de origine romană provenită dintr-o familie de artiști de circ, menționează MTI.
Un articol despre acest film găsiți la adresa: https://www.antonelasofiabarbu.ro/autour-de-moi/de-la-monte-carlo-la-meceff-in-medias
Surse (www.rol.ro și www.ziare.com)
Filmul Rosenemil va rula la Sala Traube de la orele 22.00, astăzi 26 iunie, iar filmul De ce fierbe copilul în mămăligă va rula în Piața Corneliu Coposu, în data de 27 iunie,de la orele 21.45.
Cartea ,,Rosenemil” poate fi împrumutată de la Bibliotecă, Secția Adulți. Este doar un singur exemplar, în limba germană.
Bravo, felicitari …speram sa fie interesati cati mai multi medieseni, mai ales ca acest lucru se intampla chiar in zilele Festivalului de film MECEFF, aflat deja la a 3-a editie in acest an.