Regizorul Mircea Veroiu prezentat la MECEFF 2015

În cadrul celei de-a cincea ediţii a festivalului, din anul 2015, ce se va desfăşura la Mediaş în perioada 01 – 05 septembrie 2015 și la București în perioada 24 – 27 septembrie, vor fi prezentate în competiție filmele câştigătoare ale premiului naţional din fiecare din cele şapte ţări: Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Anul acesta, la secțiunea Portret de regizor,  regizorul prezentat va fi Mircea VEROIU.

veroiu-resize-6o

În cadrul acestei secțiuni vor fi prezentate cinci dintre cele mai importante filme ale regizorului, scenaristului şi actorului român Mircea Veroiu. Personalitate importantă a cinematografiei româneşti din anii ’70-’90, Mircea Veroiu a fost premiat de ACIN pentru filmele regizate si a obţinut premiul Festivalului de la San Remo pentru“Adela”. Criticii italieni l-au numit Il Visconti romeno.

–  “Şapte zile” (1973), debutul în lung-metraj al regizorului și, în același timp, un policier sofisticat

–  “Hyperion” (1975), o dramă care, scrie Florian Potra, aduce în discuţie “impulsurile mitului şi ipotezele SF”

hyperion-353884l

–  “Dincolo de pod” (1976), film apreciat de Eva Sârbu ca “un regal de frumuseţe plastică, o minunată galerie de tablouri vivante, o superbă victorie a imaginii… o tratare romantică nu romanţioasă, tragică nu dramatică” a romanului clasic Mara de Ioan Slavici

Dincolo_de_pod_1244562625_1975

–  “Semnul şarpelui” (1981), cu interpretările antologice ale Leopoldinei Bălănuţă, Mircea Albulescu,Ovidiu-Iuliu Moldovan, Dorel Vişan, Ion Vâlcu

Semnul_sarpelui_1243858610_1981

–  Să mori rănit din dragoste de viață” (1984), unul din filmele sale de referinţă, semnat în anii ’80, care au reprezentat o perioadă efervescentă pentru realizator

Sa_mori_ranit_din_dragoste_de_viata_1244217800_1983

Mircea Veroiu s-a născut la 29 aprilie 1941, la Târgu Jiu. Mama lui, Livia – dispărută și ea, între timp – a fost artist plastic. Bunica lui, pictoriță de mare talent – colega cu Carol Iser. Frumos, înalt, cu ochi albaștri – moșteniți de la tatăl lui, Titu, mort pe front in 1943 -, Mircea a dovedit, încă din adolescență, un acut simț al Armoniei.
Regizorul, scenaristul şi actorul român Mircea Veroiu, personalitate importantă a cinematografiei româneşti din anii ’70-’90, devenea cunoscut, în 1972, în calitate de corealizator al filmului „Nunta de piatră“, alături de Dan Piţa.
Filmul, apreciat deopotrivă de criticii din ţară, dar şi, mai târziu, de cei din străinătate, conţinea două poveşti inspirate din povestiri scrise de Ion Agârbiceanu şi surprindea lumea locuitorilor din zona auriferă a Ţării Moţilor la începutul secolului XX. „Fefeleaga”, prima parte a filmului, era semnată de Veroiu, pe când cea de-a doua – „La o nuntă” –  îl avea ca autor pe Dan Piţa, colegul de generaţie al acestuia.
Deși împătimit de film, chiar din primii ani de școală, regizorul s-a înscris mai întâi la I.C.E.F. (Institutul de Educație Fizică și Sport) spre a-și construi un corp de atlet. Mircea Veroiu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1970. În acelaşi an, participa la realizarea unui documentar colectiv de referinţă – „Apa ca un bivol negru”, inspirat de o serie de inundaţii teribile din zona Ardealului.
Iubit de public, admirat de unii critici – jignit de cei slugarnici -, Mircea Veroiu – cel ce avea drept “modele” cineaști iluștri precum Orson Welles, Sergio Leone, Buster Keaton și Melville – a plecat spre sfârșitul anilor 80 în Franța, la Paris, ademenit de o himeră. Umilit de o lume sălbatică și cinică, s-a întors acasă, grav bolnav, dar sperând într-o vindecare miraculoasă. După 1990 a mai făcut câteva filme, luptând, cumplit, cu boala.
A murit a doua zi de Crăciun, în anul 1997. A murit cu o licărire de Speranță în ochi, refuzând să creadă că va trebui să se despartă, definitiv, de marea lui iubire, Filmul.
Surse: Formula As și ziarul Adevărul.

(Visited 795 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment