Poveste de Crăciun – o lecție de istorie la MECEFF

Cea de-a cincea ediţie MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival “7+1”, unicul festival competitiv și tematic consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din aşa zisul perimetru al „Europei Centrale”, va avea loc la Mediaș, județul Sibiu, în perioada 01 – 05 septembrie și între 24 – 27 septembrie în București.

logo-meceff-2015-411

După cum s-a stabilit în programul MECEFF “7+1”, cifra “1” reprezintă, la fiecare ediţie anuală, realizările cinematografice ale unei ţări invitate special, în afara celor șapte.

În anul 2015, această ţară va fi Franța şi, cu sprijinul Institutului Cultural Francez în România, vor fi prezentate în cadrul festivalului unele dintre cele mai importante filme franceze ce reflectă momentul crucial al Primului Război Mondial, printre care:

„Joyeux Noël” / „Crăciun fericit”, Franța, Marea Britanie, Belgia, Romania, Germania, 2005, regia: Christian Carion

„La France” / „Franța”, Franța, 2007, regia: Serge Bozon

„La grande illusion” / „Marea iluzie”, Franța, Germania, Anglia, Rusia, 1937, regia: Jean Renoir

–  „Capitaine Conan” / „Căpitanul Conan”, Franța, 1996, regia: Bertrand Travernier

Primul film prezentat la MECEFF prezintă publicului un eveniment uluitor de acum 101 ani:  Armistițiul de Crăciun 1914.
Sunt convinsă că mulți profesori de istorie își vor îndruma elevii să vizioneze filmul „Joyeux Noël” / „Crăciun fericit”, deoarece este impresionant să trăiești alături de personaje o întâmplare adevărată petrecută în Ajunul Crăciunului din anul 1914. Undeva, pe frontul de vest, înfruntând ceața groasă și nămeții, soldații germani, francezi și scoțieni renunță la orice politică pentru a trăi împreună, în tranșee, Noaptea magică de Crăciun.
“Manualele de istorie nu spun nimic despre această întâmplare”, spune actorul Guillaume Canet. ,,Aș fi vrut să pot călători în timp, să fiu eu însumi în tranșee, și să trăiesc emoțiile pe care soldații acelor momente cu siguranță le-au trăit”, adaugă actorul.
“Scenariul acesta însă arată că germanii au dat, la un moment dat, dovadă de generozitate. Este un element care nu a mai fost abordat până acum într-o poveste despre Primul Război Mondial.” “Pentru mine, a juca acest rol a însemnat un dar atât din punct de vedere artistic, pentru că mi-a dat posibilitatea de a întâlni actori din trei țări diferite, cât, mai ales, uman”, mărturisește actorul Dany Boon.
49968_aa
Filmul a fost proiectat în afara competiției Festivalului de la Cannes din 2005, fiind de asemenea nominalizat în 2006 pentru Oscar, Globul de Aur și BAFTA. Filmul a câștigat trei trofee la Festivalul de Film de la Leeds în 2005 (premiul publicului, cel mai bun film și cel mai bun regizor) precum și alte două trofee (premiul FIPRESCI și premiul pentru cel mai bun regizor) la Festivalul Internațional de Film de la Valladolid din același an.
Joyeux Noël este povestea romanțată a evenimentului petrecut de Crăciunul din 1914, acum 101 ani. Personajele principale din film sunt Gordon (un locotenent al Royal Scots Fusilier), Audebert (un locotenent francez de infanterie și fiu al unui general), Horstmayer (un locotenent german de origine evreiască), Palmer (un preot scoțian angajat ca și brancardier), tenorul german Nikolaus Sprink și soția sa soprana daneză Anna Sorensen.
Acest film a avut un impact puternic asupra opiniei  publice, deoarece în anul 2011, la Teatrul Ordway din St.Paul Minnesota a avut loc, premiera operei în două acte Silent Night, inspirată din filmul Joyeux Noël și compusă de Kevin Puts.
În contextul în care Europa comemorează în perioada 2014-2018 împlinirea a 100 de ani de la Primul Război Mondial, este interesant faptul că universități de prestigiu cum ar fi Northumbria and Newcastle University sprijiniți de Martin Luther King Peace Committee, au elaborat pachete de resurse didactice (în limba engleză) pentru profesori sau lideri religioși, cu scopul de a marca evenimentul de acum 100 de ani. Materialele sunt disponibile aici.
Mai multe puteți citi și la aceste adrese:
 http://mirel-matyas.blogspot.ro/2014/12/armistitiul-de-craciun-1914-un.html
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cr-ciunul-1914-n-tran-ee
(Visited 166 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment