Filme în weekend: IMACULAT și R.M.N. la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Mi-e dor să vizionez filme. Să le vizionez în aer liber sau în săli de cinematograf. Să le vizionez în săli de spectacole sau în sinagogă. Cu alte cuvinte, mi-e dor de MECEFF (Mediaș Central European Film Festival) și de Radu Gabrea. Mi-e dor să petrec câteva zile în compania actorilor, a regizorilor, a criticilor de film și să discutăm ore în șir despre educația cinematografică pentru tineri.

Mi-e dor și de filmele românești. De cele mai noi filme românești. Filme inspirate din experiențele personale ale regizorilor sau cele care vorbesc despre intoleranță și discriminare, despre prejudecăți, stereotipuri, despre autoritate și libertate. Filme premiate înafara țării, care îți dezvăluie adevărate lecții de supraviețuire.

Weekend-ul acesta voi urmări cu atenție, dar și cu multă emoție, cele două producții românești:

  • în 8 iulie, de la ora 20.00 – filmul românesc „IMACULAT”, premiat la Festivalul de Film de la Veneția
  • în 9 iulie, de la ora 19.00 – R.M.N., cel mai nou film al regizorului Cristian Mungiu

Filmul Imaculat”, câștigător anul trecut a trei premii la Festivalul de Film de la Veneția, iar anul acesta a Golden Lynx la FEST – New Directors New Films Festival în Portugalia și a FIPRESCI Award la TIFF Cluj Napoca, va putea fi văzut la Brașov, într-o proiecție unică, vineri, 8 iulie, ora 20.00, la Centrul Cultural Reduta.

Abordând subiecte precum toxicitatea relațiilor și abuzul, „Imaculat” reprezintă, în opinia noastră, tot ce trebuie să fie o operă cinematografică: o oglindă a societății, o societate în care femeile sunt împinse în claustrofobia subjugării”, a fost mesajul juriului la înmânarea premiului.

Când Daria ajunge la doar 18 ani într-o clinică de dezintoxicare pentru a scăpa de dependența de heroină, inocența ei o salvează de avansurile bărbaților din interior și în mod surprinzător aceștia îi oferă protecție. Admirată și ocrotită de toți, Daria se bucură de atenție, până când află că orice tratament special se plătește pe măsură.

Debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark, filmul „Imaculat”, a primit în 2021, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, premiul pentru regizori aflați la debut – „Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, precum și premiul principal al secțiunii – „Giornate degli Autori Director’s Award”.

De asemenea, autoarea Monica Stan, a cărei experiență a fost punctul de plecare către spunerea acestei povești, a primit premiul pentru cel mai bun scenariu intitulat „Autrici under 40” din partea „Venezia a Napoli. Il cinema esteso”.

Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu, alături de care apar și Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz.

Evenimentul este organizat cu sprijinul: Artburg, Centrul Cultural Reduta, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Muzeului Județean de Istorie Brașov, Crama Budureasca.

Trailer:

 

Bilete online

R.M.N., ultimul film al regizorului Cristian Mungiu, va putea fi văzut într-o proiecție specială în prezența actorilor Lucian Ifrim și Nuwan Karunarathna la Centrul Cultural Reduta din Brașov pe 9 iulie, începând cu ora 19:00.

R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

Regizorul Cristian Mungiu descrie filmul ca fiind „o poveste despre raportul dintre vremurile de odinioară – percepute ca fiind mai de încredere pentru că ne deveniseră familiare – și vremurile actuale, resimțite ca haotice. Este deopotrivă o poveste despre auto-amăgirea generată de un set de valori europene care rămân mai degrabă un deziderat decât o împlinire. Este o poveste despre intoleranță și discriminare, despre prejudecăți, stereotipuri, autoritate și libertate, o poveste despre lașitate și curaj, despre individ și mase, despre destinul personal versus cel colectiv. Este, de asemenea, o poveste despre supraviețuire, despre sărăcie, despre frică și un viitor neliniștitor”.

După premiera mondială de la Festivalul de Film de la Cannes, în publicațiile internaționale au apărut și primele recenzii elogioase: „Secvențe discrete, de o claritate și o densitate uluitoare, cu o rigoare a construcției camuflată de spontaneitatea prezentării”, „Film complex, atât de încărcat de idei, încât te-ai aștepta ca preocuparea pentru estetică să nu fie o prioritate, dar R.M.N. este de o frumusețe aproape neverosimilă” notează Jessica Kiang în Variety.

„Mungiu disecă cu o claritate glacială xenofobia societății românești (și a oricărei alte societăți)” scrie Christoph Petersen în Filmstarts. „R.M.N. este o explorare fascinantă, foarte umană, a multiplelor probleme cu care se confruntă România” observă Jordan Mintzer în The Hollywood Reporter.

Filmul îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu și Orsolya Moldován. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu. Imaginea îi aparține lui Tudor Vladimir Panduru, scenografia Simonei Pădurețu, iar montajul lui Mircea Olteanu, Tudor Reu fiind producătorul executiv al filmului. Filmările au fost realizate în perioada noiembrie 2021-ianuarie 2022, în principal în satul Rîmetea din județul Alba, dar și în alte localități din Transilvania.

Sinopsis: În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

Trailer

Bilete online

Dacă vă este dor să vizionați filme românești, veniți la Brașov!

Eu voi la Centrul Cultural Reduta și după vizionare voi scrie tot ce am simțit!

Iar dacă vă este dor să mergeți la un festival de film și ați ratat ESTE Film Festival de la Sibiu sau TIFF de la Cluj Napoca vă las o listă cu informații. Sper să vă fie de folos!

(Visited 96 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment