Căpitanul Conan și Alteța Sa Regală Radu, Principe al României, Principe de Hohenzollern-Veringen… la MECEFF

Cea de-a cincea ediţie MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival “7+1”, unicul festival competitiv și tematic consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din aşa zisul perimetru al „Europei Centrale”, va avea loc la Mediaș, județul Sibiu, în perioada 01 – 05 septembrie și între 24 – 27 septembrie în București.

logo-meceff-2015-411

După cum s-a stabilit în programul MECEFF “7+1”, cifra “1” reprezintă, la fiecare ediţie anuală, realizările cinematografice ale unei ţări invitate special, în afara celor șapte.

În anul 2015, această ţară va fi Franța şi, cu sprijinul Institutului Cultural Francez în România, vor fi prezentate în cadrul festivalului unele dintre cele mai importante filme franceze ce reflectă momentul crucial al Primului Război Mondial, printre care:

„Joyeux Noël” / „Crăciun fericit”, Franța, Marea Britanie, Belgia, Romania, Germania, 2005, regia: Christian Carion

„La France” / „Franța”, Franța, 2007, regia: Serge Bozon

„La grande illusion” / „Marea iluzie”, Franța, Germania, Anglia, Rusia, 1937, regia: Jean Renoir

–  „Capitaine Conan” / „Căpitanul Conan”, Franța, 1996, regia: Bertrand Travernier

Carte și film…

Printre filmele prezentate, cinefilii îl vor cunoaște pe Căpitanul Conan. Romanul „Capitaine Conan” a fost distins în anul 1934 cu prestigiosul Premiu Goncourt, iar în 1996 a inspirat filmul cu același titlu regizat de Bertrand Tavernier.

În anul 2014, Editura Polirom a prezentat cititorilor din România, traducerea acestei cărți.

Primul Război Mondial se apropie de sfârșit. Detașamentul locotenentului Conan din Armata franceză de la Dunăre așteaptă într-o pădure de pe malul bulgar al fluviului. Trimiși în România, oamenii lui Conan, frustrați că, după patru ani de război și de acțiuni îndrăznețe, nu mai primesc nici un fel de misiuni de luptă, intră în conflict cu justiția militară. Locotenentul Norbert, prietenul lui Conan, va ancheta, în calitate de comisar raportor, faptele unor militari care nu par dispuși să accepte că violența pe care războiul o justifică se transformă, pe timp de pace, în crimă.
 

„În ciuda armistițiului și a eliberării României, Armata de la Dunăre va rămâne mobilizată timp de mai multe luni. Soldații ei sunt încazarmați la București și întâmpină dificultăți în readaptarea la legile vieții civile. Acesta este fundalul romanului Căpitanul Conan… Descrierile sunt precise, căci, pentru a povesti, scriitorul s-a bizuit pe propriile lui amintiri, consemnate în carnete pe care le-a ținut de-a lungul întregului război tocmai pentru a putea reconstitui în amănunt aceste instantanee ale Istoriei. Solida lui documentație ne permite ca, citind Căpitanul Conan, să întreprindem o adevărată călătorie în timp.” (Frederic Bonnor)

Filmul este o dramă plasată în Primul Război Mondial, despre un grup de soldați ieșiți din închisorile militare, condus de un căpitan care își duce propriul război, cu propriile reguli, pe frontul din Balcani, la București. În film apare și Alteța Sa Regală Radu, Principe al României, Principe de Hohenzollern-Veringen  în rolul inspectorului Stefanesco. Filmul i-a adus lui Tavernier un César pentru regie, iar actorului Philippe Torreton, unul pentru interpretare.

capitaine-conan-427883l

Sursă: http://www.cinemagia.ro/

(Visited 165 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment