De multe ori mă întreb ce fac tinerii care aleg să rămână în România ?
Și aflu răspunsul de cele mai multe, datorită rețelei de socializare Facebook. Tinerii din România, SCRIU CĂRȚI !
Revelația anului 2014 a fost tânăra autoare a Fluturilor, Irina Binder. Anul 2015 nu s-a lăsat mai prejos și i-a adus mai aproape de sufletul meu pe Domnul Tic și fata lui, Laura Baban și pe Victor Miron, care și-a pus Cărțile pe față și pe care l-am cunoscut personal la Cluj Napoca.
Ce fac tinerii aceștia în anul 2015?
Irina Binder, scrie al III-a volum din Fluturi, Laura Baban îl va aduce pe Domnul Tic și o iubire până la soare și înapoi, în anul 2016, iar Victor Miron pregătește cartea fOameni, care va fi o satiră despre comportamentul flămând al oamenilor pe Facebook.
Dar cine este Victor Miron ?
Este inițiatorul conceptului de book-selfie, a numeroase cluburi de lectură şi a acțiunii „căsuța” sau „clasa cititoare”, este implicat în tot ceea ce ține de promovarea cititului în școli, în aer liber sau în mijloacele de transport în comun, dar și autorul a patru cărți pe care publicul cititor le-a primit cu bucurie și căldură.
Victor Miron este un tânăr din Cluj care prin tot ceea ce face aduce oamenii mai aproape de cărți și-i ajută să (re)descopere plăcerea cititului. De cele mai multe ori se prezintă ca bibliotecar la Service Auto Iovi. ,,E un mod bun de a porni o conversație cu cineva. Pe cartea mea de vizită scrie Vi-ul din IoVi (IoVi vine de la IOnuț și VIctor) ”, declară Victor pentru COOLtura Mall.
La numai 30 de ani, Victor Miron este autorul Campaniei Cărțile pe față, care poate fi citită de pe internet, în format PDF. O carte plină cu idei de promovare a lecturii. O carte pentru bibliotecari și nu numai.
A urmat cartea „Lasă-mă să te las” care a fost foarte bine primită de către tineri. Acțiunea are loc într-o sală de clasă. Este o carte despre cineva care se lasă de fumat cu ajutorul baloanelor de săpun.
O idee de a citi în cuplu a venit la braț cu „Cartea de citit în doi” care este împărtășită din ,,computer” în ,,computer”, pagină cu pagină, atât este de îndrăgită de internauți. ,,La început au comandat-o fetele. După care au comandat-o băieții care au văzut că prietenele lor au distribuit fragmente din ea. Acum o comandă mamele care au văzut că ale lor fete sunt interesate de cărți. Foarte fain”, scrie Victor. O carte la care îți puteai personaliza coperta. 🙂
A mai scris cartea „Se repară prin înlocuire” – o poveste despre mașini și relații.
„De peste 15 ani sunt printre mașini. Mi-am dat seama că în multe moduri mașinile se aseamănă cu relațiile. Așa s-a născut idea cărții „Se repară prin înlocuire”, ca o poveste despre mașini și relații. Putem trăi fără mașini cu un pic mai mare efort putem trăi și fără relații. Doar că e păcat. Atât relațiile, cât și mașinile au nevoie de combustibil, de energie pentru a funcționa. Și ambele au nevoie de întrținere și de îngrijire pentru că ambele se uzeazăși defectează” , scrie Victor Miron.
,,Acum îmi este foarte apropiată cartea pe care urmează să o scriu. Se numește „inVers” și se va citi de la coperta 4 înspre coperta 1, citind de la dreapta la stânga”, spune autorul.
Pentru că doresc tot suflet să-l cunoască și medieșenii, am pregătit câteva întrebări despre proiectele de viitor și cărțile lui Victor Miron.
A.S.B. : Ce metode trebuie găsite pentru a-i determina pe tineri să citească?
Victor Miron: Cred că mult mai mulți tineori vor citi când li se va părea cool să citească. Când spun asta mă gândesc la contraexemplul cu fumatul. Toată lumea știe că e rău să fumezi dar totuși mulți oameni o fac, mai ales tinerii. Din proprie experiență vă spun că tinerii fumează pentru că e cool să fumezi. La polul opus toată lumea știe că e bine să citești și totuși puțini oameni o fac (mă refer la modul de lectură zilinică sau de minim două cărți pe lună). Această comparație a fost motivul pentru care am scris cartea Lasă-mă să te las, care e o poveste despre cineva care se lasă de fumat cu ajutorul baloanelor de săpun.
A. S. B. : Dacă ar fi să scrii 3 citate motivaționale, care ar fi acestea?
Victor Miron:
,,Diferența dintre cine ești acum și cine o să fii peste cinci ani e dată de cărțile pe care le vei citi și de oamenii pe care îi vei cunoaște.” Charlie T. Jones
,,Nu sunt pierdute decât acele bătălii pe care nu le începi niciodată.” Mircea Eliade
,,Defectul tuturor oamenilor este că aşteaptă să trăiască, deoarece n-au curajul fiecărei clipe… Toţi învăţăm să trăim după ce nu mai avem nimic de aşteptat, iar când trăim nu putem învăţa nimic, fiindcă nu trăim în prezentul concret şi viu, ci într-un viitor fad şi îndepărtat.” Emil Cioran
A. S.B.: Ce poți spune despre vânzarea cărților? Te-ai gandit să faci gesturi umanitare și să donezi cărți sau bani, tinerilor care au nevoie?
Victor Miron: Vânzarea de carte este încă destul de cuminte. Aș vrea să văd că se vând cărțile ca pâinea caldă, la propriu, aș vrea să se poată lua cărți de la orice magazin. Până acum am oferit câteva sute de exemplare din cartea Cărțile pe față. Cartea este dedicată fostei mele profesoare de română din liceu, așa că am făcut cadou cartea tuturor profesorilor de română care ne-au cerut-o.
A.S.B.: Ce volum pregătești acum?
Victor Miron: Acum mă pregătesc să scriu cartea fOameni, va fi o satiră despre comportamentul flămând al oamenilor pe Facebook. Pe unul dintre personaje îl va chema Shareban şi pe cățeluşa lui Likea. Dacă aș fi scris această carte acum 18 ani aș fi semnat-o cu numele de Victor mIRCon. În același timp închei a doua ediție a cărții Cărțile pe față, care va aduce la zi povestea campaniei de promovare a lecturii.
A.S.B. : Câte lansări de carte ai avut și unde?
Victor Miron: Am avut la Cluj lansări pentru toate cele patru cărți. Al doilea oraș cu mai multe lansări e în mod surprinzător Brașovul, acolo am lansat primele trei cărți ale mele. Alte orașe în care am lansat cărți sunt: București, Satu Mare și Focșani.
A.S.B.: Ce cărți te-au marcat în viață și le-ai recomanda tinerilor?
Victor Miron: Sunt câteva cărți care m-au marcat din tinerețe și care m-au făcut idealist. Mă gândesc la Don Quijote (mai ales în versiune rescrisă de Unamuno), Idiotul lui Dostoievski sau Micul Prinț.
A.S.B.: Câte exemplare ai reușit să vinzi din toate cărțile editate și câti cititori fideli ai?
Victor Miron: Greu de spus, mai ales că la primele două ediția electronică este gratuită pe internet. Bănuiesc că mi-au fost citite cărțile de către câteva mii de oameni. Cititori care mi-au citit toate cărțile sunt poate 100, asta în condițiile în care am lansat încă două cărți în ultima lună.
A.S.B.: În câte biblioteci au ajuns cărțile tale pentru a fi promovate?
Victor Miron: Din păcate, cred că doar în Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj.
Pe viitor, Victor Miron își propune să citească cât mai mult, să organizeze acțiuni frumoase și să scrie. ,,Următoarea acțiune mai mare a noastră va fi să obținem ca 23 aprilie, Ziua internațională a cărții, să devină zi liberă națională și toți românii să fie liberi să citească toată ziua”, încheie Victor Miron.
Cărțile lui Victor Miron se pot comanda la următoarele link-uri:
http://bit.ly/comanda-cartea-Se-repara-prin-inlocuire
http://bit.ly/comanda-cartea-de-citit-in-doi
http://scoalaardeleanacluj.ro/wp/produs/lasa-ma-sa-te-las/
În data de 5 noiembrie 2015, Victor Miron se va afla la MINT BISTRO din Cluj Napoca și va organiza o Seară de lectură, de la ora 19.00.
Îți mulțumesc Victor și te felicit pentru toate inițiativele în domeniul cultural ! Felicitări echipei și voluntarilor Cărțile pe față !
Add comment