Nu am mai avut răbdare și am deschis cartea. Așa am sărbătorit Ziua Națională a Lecturii: cu un ceai bun și cu o carte în care sunt culese cu grijă lucruri foarte personale scrise de Maia Morgenstern în cartea NU SUNT EU, apărută în 2020 la Editura Litera.
Din ziua în care am aflat că Maia va veni la Brașov cu spectacolul NU SUNT EU mi-am propus să citesc cartea scrisă de îndrăgita actriță.
Mi-era dor de Maia. Am cunoscut-o la Mediaș, în spectacolul Lumea de rouă – un spectacol de muzică și poezie. I-au fost alături maestrul Ion Caramitru și Mircea Rusu Band.
Frumoase amintiri.
Nu am lăsat să se aștearnă praful pe cartea primită și nici nu i-am făcut cunoștință cu alte cărți încă necitite, care stau cuminți pe raft. Am desfăcut coletul, am rupt folia și nu am mai lăsat-o din mână până când nu am ajuns la fotografii.
Am urmat sfatul autoarei și am închis ochii. Am făcut trrrrrr cu foile și am pus degetul pe… Fabrici de jucării. O amintie scurtă din viața Maiei, dar cu un sfat pe care îmi permit să-l împărtășesc cu voi:
,,Nu-i drept ! N-ai voie să te joci, să te plimbi, să te folosești de ceva (de orice), numai pentru că ți-e drag. Pentru că ai tu chef acum. Și pe urmă? Pe urmă să se ocupe alții. Nu!”
Câte dreptate are ! Ar trebui notat acest citat pe o foaie mare de hârtie și lipit undeva pentru a-l citi în fiecare zi.
Cartea NU SUNT EU este o carte care te lasă fără cuvinte. Îți amintești, de câte ori dai pagina, că nu ai mulțumit cuiva în viața aceasta și îți scrii o listă cu persoanele întâlnite, indiferent cât timp au stat în preajma ta. Asta face și Maia. Mulțumește și este recunoscătoare artiștilor, colegilor de teatru, oamenilor de scenă, celor care nu apar la aplauze.
Maia Morgenstern este cunoscută pentru rolul mamei lui Iisus din „Patimile lui Hristos“, pentru rolurile jucate în filme precum „Balanţa“, „Cel mai iubit dintre pământeni“, „Îngerul albastru“ sau „Park Your Car in Harvard Yard“. Cariera sa înseamnă zeci de roluri în film, sute de roluri în teatru – interpretate la Teatrul Evreiesc de Stat, la Teatrul Național București, la Teatrul Bulandra, la Teatrul Metropolis, la Odeon, la Teatrul Mic, la teatrele din Sibiu, Brăila, Turda, Craiova, Piatra Neamț, zeci de spectacole de teatru radiofonic, teatru şi film TV. Şi, ca o încununare a muncii sale, i-au fost acordate nenumărate şi importante premii şi distincţii, toate acestea făcând din Maia o extrem de valoroasă personalitate a ţării noastre, care uimeşte mereu publicul de pretutindeni prin puterea şi originalitatea emoţiilor pe care le transmite, fiind un model de tenacitate și dăruire, de modestie și umanitate, pentru noi toți.
Maia Emilia Ninel Morgenstern s-a născut la 1 mai 1962, la București, într-o familie de evrei pasionaţi de teatru. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafarul de dimineaţă”, nume dat Fecioarei Maria, tocmai personajul pe care l-a interpretat, peste ani, în filmul lui Mel Gibson, „Patimile lui Hristos”.
Citind această carte am descoperit Spectacolul ,,Empire” în regia lui Milo Rau și m-am întrebat Ce înseamnă acasă? Ce înseamnă refugiu? Întrebările acestea le am în minte de câte ori citesc, vizionez un film sau ascult o piesă de teatru pe tema (i)migrației. Spectacolul a fost interpretat de 4 actori, din 4 țări diferite, în 4 limbi distincte: arabă, greacă, kurdă și română și prezintă prim-planuri biografice ale oamenilor care au venit ca refugiați în Europa sau care au rămas fără case.
Mi-ar fi plăcut să fiu în sală la acest spectacol și să aplaud din tot sufletul la final. Am găsit pe internet doar scurte fragmente și fotografii.
Cartea NU SUNT EU vine la pachet cu o invitație nescrisă de a descoperi sărbătorile evreiești și semnificația lor. Aflăm despre Roș Hașaná (Anul Nou), despre Hanuka și despre Iom Kipur.
De Roş Haşana, Dumnezeu reînnoadă relaţia Sa cu lumea pentru întreaga perioadă a anului care va veni. Maia povestește despre bunica sa și despre prăjitura tradițională Lekach, preparată cu miere, condimentată cu scorțișoară, ghimbir și cuișoare.
Citind despre această zi sfântă, m-am gândit la cel mai important obicei: suflatul din Șofar. Șofarul are menirea să atragă atenţia asupra faptului că Roș Hașana se apropie și trebuie să ne amintească să ne întoarcem la Dumnezeu.
Am fost alături de Anda Reuben la Sinagoga din Mediaș și am aflat despre faptul că evreii mănâncă mere şi miere pentru a avea un an dulce și un fruct pe care încă nu l-au gustat în noul an. Obiceiul este de a înmuia mărul în miere, cerându-i lui Dumnezeu să acorde un an de bine și dulceață și dorindu-i un an fericit și dulce: Fie ca voia Ta, Doamne, Dumnezeul nostru și Dumnezeul părinților noștri, să ne reînnoiești „un an bun și dulce ca mierea”.
Hanuka este și un prilej de serbări cu cântece și jocuri, în special pentru copii. Cel mai răspândit este jocul cu titirezul. Vă amintiți de această jucărie, nu-i așa? În fiecare seară a sărbătorii, se aprind lumânări pentru a face publică minunea uleiului Menorei.
Maia a învățat că această sărbătoare durează opt zile și că Hanuka este și o comerorare istorică: a libertății și a curajului. Deși era doar un copil, a reținut lecția despre răbdare. ,,Pipăiam cu mintea de copil ce înseamnă determinare, identitate, demnitate. Și mai ales, ce înseamnă cultură, studiu, învățătură.”
Yom Kippur este considerată de evrei ca cea mai solemnă zi a anului. Tema sa centrală este ispășirea și reconcilierea. Este ,,ziua în care te rogi, te gândești, te concentrezi. Și speri să ai parte de viață și de sănătate”, scrie Maia Morgenstern în cartea sa.
Împreună cu Maia, învățăm și noi ! Mi-e tare dragă !
Ce m-a impresionat?
- Cum au fost culese textele de doamna Oana Monica Nae.
- Cea mai frumoasă declarație de dragoste pentru mama ei.
Fiind certată de unii că nu își vopsește părul, Maia le răspunde: ,,…în felul acesta mă întâlnesc cu mama. În oglindă. Uneori.”
- Iubirea pentru tatăl ei:
,,Dar tata zâmbea, zâmbea mult. Asta n-am știut. Nu știu, încă. În numele amintirii sale veșnic binecuvântate, asta voi învăța în timpul ce mi-a rămas.”
- Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului, o bucurie în cuvinte.
- Momentul în care a spus: NU SUNT EU ! Vă las să-l descoperiți voi !
- Faptul că Holocaustul nu se repetă ! Invitația la ,,Luminile Ghetoului”. Spectacolul este o călătorie inspirată de muzica inedită scrisă de supraviețuitorii Holocaustului, în acele momente de grea încercare, precum și de texte ce reflectă cea mai mare crimă a secolului XX.
Într-o zi voi vedea acest spectacol, dar până atunci o voi redescoperi pe Maia Morgenstern în 1 martie, la Centrul Cultural Reduta în piesa autobiografică NU SUNT EU! Un mare regizor: Victor Frunză, o scenografă de excepție: Adriana Grand, trei muzicieni și o figurantă specială.
Bilete online găsiți aici: https://spectacolebrasov.ro/nu-sunt-eu/, iar cartea o veți putea achiziționa de la standul special amenajat în foier.
Abia aștept să primesc un autograf, să stau puțin de vorbă cu actrița Maia Morgenstern și să vă împărtășesc impresiile mele la final de spectacol.
Add comment