Un VIN pentru un FILM… O FETEASCĂ REGALĂ pentru regizorul Toma Enache

Brașov, 15 aprilie 2025 – ziua în care l-am cunoscut pe ENESCU… altfel.

Ziua în care singura întrebare din mintea mea a fost: Cum să răsplătești un regizor pentru cadoul oferit tuturor românilor: „Enescu, jupuit de viu”?

Să merg la proiecția acestui film cu o floare, cu o carte sau cu o sticlă de vin? Și nu cu orice fel de vin.

Ce să aleg?

Toma Enache, acest regizor care a câștigat peste 70 de premii internaționale aducând un omagiu lui George Enescu…merită din partea mea o Fetească Regală, acest vin din portofoliul Beciului Domnesc, un vin la fel de autentic, nobil și profund românesc precum muzica lui Enescu.

Nu am fost pregătită pentru întâlnirea cu…ENESCU și MARUCA, dar m-am afundat în scaun și am privit pe marele ecran. Am ascultat primele acorduri muzicale, am fost atentă la detalii și am încercat să descopăr în ce locația istorică au fost filmate scenele.

Încă de la primele minute, acest film m-a cucerit. Poate și datorită momentului întâlnirii dintre George Enescu și Maruca Cantacuzino.  Regizorul și întreaga echipă a suprins atât de frumos chimia dintre cei doi actori, încât mi-a fost drag să le urmăresc povestea de iubire. Am simțit că nu este nimic fals, că totul este profund și că acest film îmi va dezvălui personalitatea lui Enescu, altfel decât am învățat la școală.

Cum să nu vibrezi, când îl auzi pe Enescu spunând: „Eu, când iubesc ceva, se gravează aici… Vreau să spun pentru toată viața, aici… În inimă!”?

Cum să nu te îndrăgostești în fiecare secundă, atunci când privești pe marele ecran, de costumele create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la producții premiate cu Oscar, de muzica care reunește opere ale lui George Enescu și compozițiile originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards?

Cum să nu recunoști și să închizi ochii, atunci când asculți coloana sonoră care include și un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian?

Filmul acesta, mi-a redat o poveste nu doar despre muzica lui Enescu, ci și despre frământări și bucurii, despre iubire și bunătate, despre pasiune și sensibilitate, despre persevență și succes.

Acest film mi-a stârnit curiozitatea să caut pe internet tot ce s-a scris despre Enescu, să îl cunosc pe Yehudi Menuhin, discipolul compozitorului român, să merg la bibliotecă pentru a reciti cu alte sentimente, una dintre cărțile scrise de Ion Popescu Topolog, fost director al Centrului Cultural Reduta, locul în care am vizionat acest film, intitulată Inelul de aur. Povestea iubirii dintre George Enescu si Maria Cantacuzino și să-mi planific două călătorii: prima la Casa Memorială din Liveni, iar cea de-a doua la Paris, pentru a vizita locul în care George Enescu și Alfred Cortot au susținut împreună prima audiție a Sonatei I pentru pian și vioară, marcând începutul unei colaborări artistice remarcabile. Va fi o întoarcere simbolică în timp, deoarece în holul Sălii Cortot se află busturile lui George Enescu, Dinu Lipatti și Alfred Cortot. Să-i descopăr pe acești mari muzicieni și acest spațiu cultural va fi una dintre cele mai mari bucurii din această vară.

Filmul beneficiază de o distribuție remarcabilă, cu Mircea Dragoman în rolul lui George Enescu și Theodora Sandu în rolul Prințesei Maruca, alături de actori foarte cunoscuți precum Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă și regretatul Constantin Codrescu.

În film am recunoscut-o pe Iulia Gorneanu în rolul Cellei Delavrancea și am aflat că o parte din accesoriile și piesele de budoar sunt din colecția sa.

La 70 de ani de la trecerea sa în eternitate, George Enescu a fost omagiat în locuri emblematice din țară – Ateneul Român (25 februarie), Opera Națională din Timișoara (19 martie), Opera Națională din Cluj (31 martie). Un eveniment remarcabil Soprana Elena Moșuc și pianista, maestru corepetitor Adina Alupei vor interpreta două lieduri compuse de George Enescu în deschiderea proiecției speciale „ENESCU70” a filmului Enescu, jupuit de viu.

Pe 5 mai 2025, Opera Națională din Iași va fi martorul unui eveniment unic, un omagiu de neuitat adus unui geniu al muzicii universale – George Enescu. Soprana Elena Moșuc și pianista, maestru corepetitor Adina Alupei vor interpreta două lieduri compuse de George Enescu în deschiderea proiecției speciale „ENESCU70” a filmului Enescu, jupuit de viu.

Poate sunt multe informații dintr-o dată, însă după vizionarea acestui film, m-am simțit pur și simplu, copleștită.

Vă provoc să vizionați acest film, pentru că această poveste va lăsa cu siguranță urme în viețile voastre!

Atunci când ne vom întâlni la un pahar de vin, îmi doresc să-mi scrieți pe un bilet care este citatul care vă place cel mai mult.

Am ales pentru voi:

,,Sunt beat de muzică și nu de performanță la un instrument.”

,,Lasă timpul să cânte pentru noi!”

,,Ce greşeală este să crezi că un copil, pentru că e mic, poartă în el visuri minuscule.

„În muzică este nevoie de talent cam 30%. Restul de 70% este muncă.” 

«Enescu, jupuit de viu» nu este doar un film, ci și o invitație la o discuție mai amplă despre pasiune și iubire, dar și despre artă și sacrificiu. Așteptăm publicul și la viitoarele noastre proiecții în țară și în străinătate, pentru a-l onora împreună pe acest compozitor uriaș, care a pus România pe harta muzicală a lumii”, este mesajul regizorului Toma Enache.

Spuneți și voi, nu-i așa că acest articol ar putea să-mi aducă unul dintre cele 3 premii oferite de Beciul Domnesc, doar pentru a le dărui întregii echipe a filmului ,,ENESCU, jupuit de viu”, pentru tot efortul de a avea un film artistic românesc despre geniul muzicii românești?

MULȚUMESC!

Acest articol a fost scris pentru concursul Spring SuperBlog 2025. 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment