Vă place să călătoriți? Cu ce alegeți să porniți în marea aventură? Cu trenul, cu autobuzul, cu avionul, cu bicicleta sau cu mașina personală?
Pentru a scăpa de rutina zilnică, indiferent de anotimp, eu aleg să mă deplasez alături de cei dragi, prin țară, atât cu mașina personală, cât și cu bicicleta. Îmi place să petrec ore în șir în liniștea mănăstirilor din România și să zâmbesc în spațiile destinate lecturii, în bibliotecile rurale.
Astăzi vă invit să călătoriți alături de mine pe Transalpina Apusenilor și să descoperiți peisaje desprinse din poveste, dar și să parcurgeți un traseu cu bicicleta, în căutarea celor mai frumoase cărți scrise vreodată de autori contemporani.
M-am urcat în Dacia Sandero Stepway, am dat drumul la muzică, am pornit Waze-ul și am introdus destinația: Ponor. Drumul pleacă din Aiud (DN1) spre Rîmeț până în Bucium Sat (DN 74), trecând prin mai multe sate și cătune aproape izolate, dar cu potențial turistic natural important. A fost o adevărată aventură pe patru roți. Îmi era un pic teamă, deoarece pe alocuri mai era zăpadă. Nu am echipat mașina înainte să plec. Dacă aș fi avut montat un cârlig de remorcare m-aș fi simțit în siguranță în cazul unui accident ușor, în situația în care aș fi patinat și m-ar fi ciocnit o altă mașină din spate.
Satul Ponor din județul Alba se află la aproape 1.400 de metri altitudine, iar localitatea pare izolată de lume în Munții Trascăului. La 5 km de satul cu același nume se află Mănăstirea Ponor, supranumită Athosul românesc. Aici au acces doar bărbații. La câţiva kilometri mai jos de mănăstirea de călugări, există şi una de maici, a cărei piatră de temelie a fost pusă la 20 august 2009. Mănăstirea are hramul Sfântului Ierarh Spiridon. Găsiți atâta liniște în acest loc, încât nu vă doriți să plecați prea curând acasă!
Aceste fotografii sper să vă încânte și să vă doriți să călătoriți în aceste locuri.
Nu uitați să vă echipați mașina de la AutoGedal. Găsiți tot ceea ce vă doriți pentru a avea o experiență completă la volan. Cu aceste accesorii auto voi echipa mașina, astfel încât să fiu relaxată când conduc, dar și să îmi transport bicicleta cât mai ușor.
Am promis să vă povestesc pe scurt și despre un loc în care ajungi ușor cu bicicleta și te bucuri în același timp de aerul proaspăt și de parfumul florilor de câmp.
În Dacia Sandero Stepway nu am loc în portbagaj pentru a transporta bicicleta. De aceea pentru a ajunge doar pe două roți, în localitatea Dăișoara din județul Brașov am nevoie de suport bicicletă cu prindere pe cârlig.
Parchez mașina într-un loc sigur în Rupea și pornesc la drum spre Biblioteca din Dăișoara. Am de parcurs 24 de km prin praf, ocolind gropile. Ascult muzică ambientală la căști și sunt atentă să nu îmi sară în față vreo căprioară. Biblioteca din Dăișoara a fost inaugurată în anul 2019 și face parte din proiectul Biblioteci rurale realizat și derulat de Florin Bucuțea – voluntarul bibliotecar alături de o echipă de tineri inimoși. În Dăișoara nu exista o bibliotecă, iar tinerii și-au dorit ca toți copiii din mediul rural să aibă acces și la altfel de activități, să vadă și ei ce înseamnă o bibliotecă și să aibă parte și de un altfel de loc în care, împreună cu cadrele didactice, să desfășoare și activități non-formale.
Poate că o fotografie nu o să vă determine să ajungeți până acolo, dar dacă la capătul călătoriei veți primi îmbrățișări din partea copiilor, cu siguranță că veți parcurge cei 24 de km. Fie cu mașina, fie cu bicicleta.
Despre alte mănăstiri și biblioteci rurale vă voi povesti cât de curând.
Până atunci, lăsați o urmă în urma voastră !
Spuneți o rugăciune, citiți o carte, învățați un copil să picteze sau dansați alături de persoana iubită !
Acest material a fost scris pentru SuperBlog.
Add comment