Cristina Maria Fildan expune la Bucureşti, la Sala Dalles : „Viața, negustorul de idei”

Într-o zi de primăvară, căutam idei pentru povestea mea și am descoperit un negustor care înmuia pensula în culori de ulei și picta pe pânză, visele celor din jur. Priveam tablourile și primeam un zâmbet într-un câmp cu maci. Apoi, dansam un tango lângă un lac și ascultam muzică fado, iar acordurile chitarei mi-au dăruit liniște. Închideam ochii, simțeam parfumul lavandei, al trandafirilor și al pădurii înverzite și îmi doream să mă răsfăț cu o cafea pe o terasă, la capătul lumii.

Negustorul îmi dăruia idei prin fiecare tablou expus, iar gândurile mele se transformau în curcubeu și în cuvinte.

Povestea mea despre Cristina,  se scria singură pe o coală de hârtie.  Emoțiile se așezau cuminți în colțul paginii și se întrebau: Ce va urma?

Cristina, acest negustor ce îmbracă haina inspirației, a vizitat orașele românești și galeriile de artă, în căutarea frumosului. Pictează cu sufletul și păstrează esențele tari în lucruri mici. S-a născut la Alba Iulia și a primit în dar, copilă fiind, un set de pensule și culori. Așa a început drumul care în loc de pietre era tapetat cu pete de culoare și bucăți de bucurie. Timpul a trecut și deși a îmbrățișat o carieră în domeniul ingineriei, pasiunea pentru artă s-a dezvoltat în paralel cu cifrele și semnele de pe tastatură. A devenit Membru al Asociației Artiștilor Plastici din București și a debutat cu Expoziția ,,Esențe tari în lucruri mici’ la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth” din Mediaș, în luna februarie, 2016.

 12705758_1132346606784687_8888580668437683342_n

12718153_1131856440167037_6025152815617785374_n12741939_958023494282789_7103221794447287958_n

12742394_1132339426785405_7031801144698179798_n

Cristina Maria Fildan este apropiată de pictori contemporani și oameni de artă prin mijlocul cărora s-a perindat. Toți au îndemnat-o să picteze, convinși fiind că talentul și simțul culorii pe care Dumnezeu i le-a dăruit o vor plasa pe un drum al creației și va exersa continuu, până se va transforma pas cu pas într-un negustor de idei.

„Viața, negustorul de idei” este numele expoziției pe care o pregătește la București, la Sala Dalles – Universitatea Populară Ioan I. Dalles. De unde s-a inspirat? Numele expoziției a venit ca un răspuns la întrebarea primordială: „De unde-ți vin ideile când pictezi?” Cristina va expune 48 de picturi lucrate pe pânză în ulei,  duminică, 8 mai, începând cu ora 15.00.

     13139020_1587860868193558_2274676428644652974_n

Povestea Cristinei, pictorița căreia viața îi oferă idei pentru picturile realizate continuă cu întrebări la care a găsit foarte ușor răspunsul.

Când ai început să pictezi?

Am început să pictez când trăirile și ideile mele au crescut atât de mult, încât nu le mai puteam exprima în alt fel. A picta este o parte din mine.

Cum s-a dezvoltat pasiunea pentru artă?

Viaţa merită să fie trăită doar cu pasiune. Ceea ce facem, să facem cu pasiune. Pasiunea are darul de a ne face să ne simţim vii, strălucitori, luminoşi. Pasiunea este singura capabilă să dea miez vieţii, să dea un sens trăitului, să dea un rost zilelor. Pasiunea atrage şi menţine bucuria în noi, chiar şi atunci cînd ne confruntăm cu cele mai mari obstacole. Pasiunea face să fie apreciată chiar şi cea mai nesemnificativă activitate, dacă este susţinută de ea. Când Pasiunea decide să se implice în ceva, orice ar fi acel ceva, devine dintr-o dată foarte semnificativ, foarte viu, foarte profund. Orice realizare măreaţă din această lume şi din întreg Universul este şi rodul Pasiunii! Oriunde vedeţi o realizare extraordinară acolo să ştiţi că a fost şi este prezentă şi Pasiunea!

Cum îți alegi temele?

Viata este negustorul de idei. Sursele de inspiraţie diferă de fiecare dată. Fie mă inspir din albume, fie un peisaj sau nişte obiecte pe care le găsesc prin atelier. Câteodată mă inspiră o mireasmă frumoasă. Acum când vine primăvara şi subiectele parcă ,,înfloresc” odată cu întreaga natură. Când nu am albume sau când nu vreau să pictez ceva după model, lucrez din imaginaţie. Este un tărâm extraordinar. Parcă ,,visele” devin “realitate” şi le pictez pe pânză. Este o mare bucurie de a picta liber. Nu sunt constrânsă de nimeni şi pictez doar ceea ce îmi place. Acum există mai multe moduri de a înţelege pictura. Poţi descifra mesajul din prima sau poate exista în tablou o filosofie pe care o ştie doar artistul. Oricum, aici felul de a privi este discutabil. Fiecare vede altceva într-un tablou. Toţi văd ,,altfel”.

Ce pasiuni mai ai înafară de artă?

Sunt atrasă de cărţi, tablouri şi lucruri frumoase în general. Îmi place să cânt, îmi plac foarte mult și florile. Îmi plac și mi-au plăcut mereu știintele exacte. Cineva spunea că sunt puține persoane care să iubeasca atât de mult latura umană, iar ei să profeseze în real…Pentru mine e combinația perfectă.

Câte tablouri ai vândut până acum?

Destule… Nu pot da un număr, pot însă să spun că am ajuns la Mediaș cu 10 tablouri rezervate. Am dorit să fie admirate, înainte ca proprietarii lor să intre în posesie.

Care este cel mai îndrăgit tablou al tău?

Când vorbim despre tablourile, lucrările mele, nu am cum să spun că unul e preferat. E ca și cum ai întreba un părinte care e copilul preferat. Le consider pe toate minunate în felul lor. Poate așa se explică durerea pe care o resimt atunci când mă despart de lucrările mele. Îmi revin repede, gândindu-mă că acolo unde vor ajunge, vor fi admirate și iubite.

Cine te susține în această pasiune?

Familia mea este cea care mă susține și m-a sustinut mereu în toate proiectele mele. Am o familie minunată în care fiecare dintre noi a fost voluntar. Suntem o echipă.

Care sunt locurile care te inspiră?

Ar fi greșit să spun că există un loc care mă inspiră mai mult decât altul. Mai degrabă mă inspiră oamenii dintr-un anumit loc.

Ești o femeie împlinită?

Mulți oameni își doresc fericire. Dar ce este fericirea? Crâmpeie de momente de împlinire totală. Când simți că îți pocnește sufletul de mulțumire, când îți spui că din acel moment ți se poate întâmpla orice pentru că ai cunoscut împlinirea în acea latură a vieții tale. Împlinirea. Da, împlinirea! Și simți împlinirea când știi că ai facut tot ce ți-a stat în putință, cu înțelepciune și iubire, pentru visul, dorința, ființa ta și ai primit totul după așteptările tale. Sau ai primit altceva care te-a făcut să crești sau să înveți ceva valoros. Simți împlinirea când îți dai seama că tot ce ai trăit frumos sau mai puțin frumos, te-a făcut să fii mai bun și să înțelegi altfel lucrurile din viața ta. Să recunoști ce a fost eșec și ce a fost reușită. Eu cred că de fapt după împlinire aleargă toți oamenii. Stare care nu este efemeră. La împlinire visează și femeia. Pentru că femeia zilelor noastre este o fiinăa completă și complexă. Performează cu ușurință pe toate planurile. Dar cred că ceea ce o definește și o mulțumește pe deplin este împlinirea în viața de familie, armonia în cuplu și copiii. Asta înseamnă că are o ,,treabă” în plus. Ea este cea care generează și inspiră. Ea este cea care crează, cu înțelepciune și iubire, împlinirea. Grea misiune, dar dulce misiune. Da! Sunt o femeie împlinită.

Ce cărți citești?

Cărți esențiale, cărți care trebuie neaparat citite, cărți care ne marchează,  ne schimbă viața… și în ultimul timp, foarte multe cărti tehnice IT.

Ce ai recomanda cuiva care acum se apucă de pictură?

Să fie perseverent, să creadă în harul primit. În viață, nu e suficient faptul că ai înclinație, trebuie studiat, exersat în permanență.

Care sunt mentorii tăi în acest domeniu?

Am mulţi artişti preferaţi. Este foarte greu să fac un enunţ. Voi exemplifica câţiva: Michelangelo, Mantegna, Antoanelo da Messina, Giotto, Luchian, Grigorescu, Dimitrescu, Baba, Bălaşa, Margareta Sterian, etc. Sunt mai mulţi decât cei pe care i-am scris.

Dacă nu ai fi pictat, ce altă pasiune ai fi dezvoltat?

Pot să spun că mi-a placut întotdeauna să cânt, dar și să scriu. Mi-ar plăcea  să fac muzică, dar mai am mult de învățat în acest domeniu.

Cum se împacă job-ul tău cu pasiunea de a picta?

Sunt complementare. În viata este important să ști ce vrei. Cunoscând asta, am reușit să alătur cele două științe care mă fac atât de fericită.

Cum te-ai descrie ca femeie la 40 de ani ?

Habar nu am cum să mă descriu. Femeie sensibilă, normală, nu îți pică fața pe jos când o vezi, nu îți iese aparent cu nimic în evidență la prima vedere. Nu sunt o frumusețe care să te tâmpească, care să rupa ceva în tine de la prima vedere. Este ceva mult mai tare. Cu o privire blândă, pătrunzătoare, sunt o femeie care are multă afecțiune și care nu se sfiește să o împărtășească cu tine, pur și simplu, natural, fără să își pună semne de îndoială, fără să se gândească că ea oferă prea mult. Sunt femeia pe care vrei să o descoperi în fiecare zi, vrei să te mai îmbogățești cu puțin din bogăția ei. Genul de femeie care când ai pățit ceva, ai o problemă, o să te privească fix în ochi, o să te mângâie delicat pe față și o să îți spună că orice problemă se poate rezolva. Sunt genul de femeie care te pune pe gânduri…și asta e de bine. Îmi place să cred că eu am ales, că toți au pierdut războiul acesta și că el este singurul care l-a câștigat. Sunt femeia lângă care îți faci gânduri, planuri, femeia lângă care poți să visezi, femeia lângă care poți să plângi, să te impresioneze ceva și să arăți asta.

Cristina Maria Fildan, negustorul de idei la 40 ani  și-a deschis sufletul mai întâi prin pcturi, apoi prin cuvinte. Expoziția de tablouri a Cristinei de la Sala Dalles va fi deschisă publicului până la data de 30 mai 2016.

Această poveste despre Viață și despre Negustorul de idei este un cadou pentru tine, în această zi importantă, când deschizi cea de-a două expoziție de pictură cu 48 de tablouri. Sunt lângă tine prin aceste rânduri și te susțin din suflet ! Succes !

 

 

(Visited 282 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment