BuniNetii la Casa Baronului în Bazna – prima promovare înafara CIP-ului

Cursanţii din cadrul Proiectului “BuniNet – bunicii învaţă să comunice pe Internet” s-au întâlnit vineri, 6 mai 2011, în localitatea Bazna. Scopul acestei acţiuni a fost de a fi promovate blog-urile create la Cursurile de mesagerie electronică şi Internet,   într-un alt spaţiu, decât cel al Bibliotecii Municipale “St. L. Roth” din Mediaş. 
Prima întâlnire de acest gen, din cele 10 câte vor avea loc anul acesta, a reunit în jur de 25 de BuniNeţi şi s-a desfăşurat în Casa Baronului din Bazna, unde a fost amenajat un minimuzeu săsesc, ce cuprinde o colecţie impresionantă de port, broderii, mobilier pictat, unelte si obiecte din ceramică. 
Ideea realizării acestui minimuzeu i-a venit doamnei prof. Aurelia Rusu, în urma unei vizite în Franţa, când a fost invitată la un muzeu sătesc şi a constatat că şi dânsa are acasă astfel de obiecte, pe care le poate pune în valoare. Urmând cursurile de la CIP – Biblionet – Lumea în biblioteca mea, a învăţat să-şi creeze un Blog de promovare a acestei colecţii. 
Cu sprijinul Asociaţiei “Mediaşul pentru Cultură”, partener în acest Proiect, alături de IREX şi Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret a reuşit să organizeze acest minimuzeu şi sperăm să fie introdus în circuitul turistic, cât mai curând. Pentru că în această lună, se va întâlni în Germania cu saşii din Bazna, va purta discuţii pentru viitoare proiecte în acest spaţiu.
În luna august, Asociaţia “Mediaşul pentru Cultură” va organiza ateliere de pictură, teatru de păpuşi pentru copii, seri literare şi muzicale.

Adresa Blog-ului este www.muzeubuninet.blogspot.com
La această întâlnire au fost realizate trei expoziţii: 
Prima expoziţie de sculptură, în care Mediaşul a fost prezent prin intermediul operelor artistului Ladislau Volgyesi. 
Jurnalistului Ion Gârnod îl descrie : Artist plastic autodidact din Mediaş, electricianul Ladislau Volgyesi (59 ani) are de mic copil gena artistică în sânge. Ea a fost “cultivată” ulterior, la Şcoala Populară de Artă, de pictorul Petre Dumbrăveanu. Încă de la vârsta de 14 ani, acesta realiza portrete în creion, pentru ca, după alţi câţiva ani, să treacă la sculptură. De la argilă şi ghips, materii prime din care realiza busturi, Volgyesi a trecut mai apoi la suporturi neconvenţionale pentru operele sale. De vreo zece ani “ciopleşte” în…castane, chipurile tuturor persoanelor care îl solicită, clienţi atât din ţară cât şi din străinătate. “Pentru a nu avea niciun fel de probleme cu fiscul, din anul 2003 mi-am scos autorizaţie pentru persoană fizică. Am foarte mulţi clienţi, iar până în prezent cred că am realizat vreo 800 de asemenea sculpturi. Pentru aceasta folosesc scule din oţel de Dresda ce au aparţinut bunicului meu, de asemenea artist, ca de altfel şi mama mea”.  

Soţia dânsului, doamna Sanda Volgyesi a realizat în cadrul cursurilor de la CIP, un Blog de promovare.

Adresa Blog-ului este www.artabuninet.blogspot.com


Pentru a da culoare acestei întâlniri şi pentru a realiza un dialog între generaţii, a doua expoziţie a fost realizată de copiii Cercului de pictură de icoane pe sticlă.

Cercul s-a înfiinţat în ianuarie 2004, ca o colaborare între Parohia Ortodoxă Bazna şi Şcoala cu clasele I-VIII Bazna. Cu timpul, cercul a devenit independent de Parohie, rămânând în custodia şcolii.

În cei şase ani de activitate, cercul a crescut calitativ, prin perfecţionarea atât a îndrumătorului, prof. GABRIEL RADU, cât şi a membrilor săi. Adevărată utopie a educaţiei contemporane, colaborarea profesor-elev, a devenit realitate în cadrul cercului, elevi şi profesor cizelându-se artistic împreună.

Sursele de inspiraţie, „izvoarele” icoanelor, au fost o permanentă preocupare a îndrumătorului, acesta încercând a oferi elevilor unele autentic tradiţionale, pentru a evita de la început căderea în patima kitch-ului.


A treia expoziţie a fost o surpriză pentru toţi BuniNeţii prezenţi. Cornel, autorul picturii, Cetatea Bazna,  ” un băiat din vecini”,  cum îl numeşte doamna prof. Aurelia Rusu pictează după fotografii, calendare şi este foarte talentat.

Alte Blog-uri promovate în acest cadru au fost ale doamnelor Judit Zsold şi Stoia Aurelia. 
Doamna Judit Zsold, deşi face parte din grupul EduCultNet, fiind voluntară la Grădiniţa de Bunineţi, ne-a răsfăţat cu diverse arome de cafea şi mirodenii. Cei prezenţi au servit cafea cu cardamom, cu lămâie şi piper, dar şi ceai negru cu ghimbir şi lămâie. 
Cele mai interesante şi mai inspirate combinaţii se regăsesc pe blogul
Doamna Stoia Aurelia, încă nu a absolvit Cursul de mesagerie electronică şi Internet, din cadrul CIP, dar a realizat un blog, pentru a promova activitatea soţului: filatelia şi numismatica. 

La Bazna, domnul Stoia Lucian Romeo  autor al lucrării  “ Aspecte din viaţa filatelică medieşeană”, a prezentat colecţia de heraldică spaniolă şi de monede. Milu Oltean îi dedică o pagină în ziarul Monitorul de Mediaş. 

La această întâlnire, fiecare a vorbit despre blog-ul pe care îl deţine, făcând schimb de experienţă şi învăţând cât mai multe, unul de la celălalt. 
Prof. Radu Veronica, câştigătoare a Concursului “Cel mai rapid fermier”,  nu putea lipsi din acest cadru pitoresc. La o cafea cu cardamom este înconjurată de doamnele Şuşcă Elisabeta, Zaharia Ana şi o colegă de facultate din Cluj Napoca. 
Blog-ul în care este promovează turismul are următoarea adresă: www.turismbuninet.blogspot.com 
Un împătimit al sportului este domnul Mihai Braşoveanu
Cele mai calde ştiri se regăsesc pe Blog-ul: www.sportivbuninet.blogspot.com
Arta culinară şi pasiunea pentru flori sunt reunite atât pe blog, cât şi în prietenia frumoasă dintre doamnele Magdalena Popescu şi  Raica Alexuţa
Blog-urile se regăsesc la adresele:
Turismul rural este promovat de domnul Mircea Pislaru din Nemşa,localitate în apropiere de Mediaş. 
Domnul Solomon Ion, membru în Asociaţia de diabet şi a bolnavilor oncologici publică pe blog sfaturi despre cum să ne ferim să nu ajungem să suferim de diabet. 
În fotografie este alături de domnii Braşoveanu Mihai şi Mircea Pîslaru, la o cafea pregătită de doamna Judit Zsold. 


Doamna Elena Petruţiu descoperă tainele blogului alături de colegi. Având un blog în care postează despre frumuseţea florilor, fotografia de mai jos arată că lăcrămioarele din curtea doamnei Rusu Aurelia sunt “flori pentru suflet”. Blog-ul este la adresa: www.floripentrusufletbuninet.blogspot.com

La această acţiune a fost prezentă NOVA TV.  Emisiunea a fost realizată de domnii Jimi Ionescu şi Lucian David şi difuzată  vineri, 6 mai 2011, ora 20.00. 
(Visited 462 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment