Cu ce cărți să-i atragi pe tineri să citească, mai ales în luna februarie, lună dedicată iubirii ? Le-am descoperit la Librărie, am stat la un ceai și am citit pe sărite din fiecare volum, atât cât să-mi amintesc de colecția Liceenii scrisă de autorul George Șovu. Deși autoarea E. Lockhart are un stil inconfundabil de incitant, m-aș bucura să existe discuții cu tinerii despre subiectele abordate în seria Ruby Oliver și într-o zi, după ce îl vor citi și pe George Șovu să realizăm un film despre cărțile adresate tinerilor. 🙂 Va fi distractiv ! Ce cuminte scrie George Șovu…
Am cunoscut-o pe autoarea Emily Jenkins, scriitor american de cărți ilustrate pentru copii și romane de ficțiune pentru tineri și adulți. Folosește pseudonimul E. Lockhart, care a fost numele bunicii ei.
În liceu, Emily a participat la școli de teatru de vară de la Universitatea Northwestern și la Compania Copiilor Teatrul din Minneapolis. A urmat cursurile la Lakeside School , o școală privată în North Seattle și a mers la Colegiul Vassar unde a studiat cărți ilustrate. A absolvit Universitatea Columbia , unde a obținut un doctorat în literatura engleză. În prezent ea locuiește în New York.
Sub numele ei real, Jenkins a colaborat cu ilustratori pentru a produce carti ilustrate pentru copii. Ea a primit premii, printre care Oppenheim Toy Portfolio Platinum Award Book.
E. Lockhart, asemeni personajului principal din seria Ruby Oliver este un om al listelor ! Pe site-ul ei oficial, E. Lockhart scrie o listă de 21 de lucruri pe care nu le știe lumea despre ea. Realizează o legătură strânsă cu tinerii care descoperă că au pe lista lor, măcar 10 lucruri interesante, comune. Am găsit și eu ceva drăguț, comun. Înghețata de caramel…<3
1. Am vrut să fiu un scriitor, de la vârsta de 8 ani.
2. Ruj preferat: L’Oreal 315.
3. Îmi plac muzeele de ceară.
4. Îmi plac parcurile de distracții. Plimbarea mea preferată din toate timpurile este Piratii din Caraibe.
5. Am început să scriu ficțiune, deoarece critica mi se părea prea dură.
6. Niciodată nu am tinut un jurnal pentru mai mult de câteva zile. Îmi place să scriu pentru un public, chiar dacă este doar unul imaginar.
7. Sfatul meu pentru scriitorii aspiranți: citiți, citiți, citiți. Citiți romancieri mari, mai ales. Încercați Great Expectations. Pride and Prejudice. Jane Eyre.
8. Găsește-ți fericirea prin lectură. Căută cărți SF sau romantice în biblioteca locală și fii fericit când le citești !
9. Sunt greu de recunoscut.
10. Înghețata favorită este cea de caramel.
Primul roman apărut la Editura Trei din seria Ruby Oliver aduce în scenă : 15 iubiţi, 11 şedinţe la psiholog, 4 broscuţe din ceramică şi eu, Ruby Oliver.
Ruby Oliver are 15 ani şi merge la psiholog. Ştie că e ciudat, dar are o scuză — a avut zece zile crâncene, în care, printre altele:
- şi-a pierdut iubitul (băiatul nr. 13)
- şi-a pierdut cea mai bună prietenă
- şi-a pierdut toţi ceilalţi prieteni
- a făcut ceva şocant de avansat cu băiatul nr. 15
- s-a certat cu băiatul nr. 14
- a picat un test la mate…
În ciuda a toate astea, Ruby va supravieţui… pentru a face şi mai multe liste.
,,Dialoguri şi detalii supersavuroase: stilul lui E. Lockhart inconfundabil de incintant.” – Publishers Weekly
,,Lockhart a creat un personaj foarte simpatic: seamănă cu Georgia Nicholson a lui Louise Rennison şi cu Bridget Jones… Iar schimburile de replici sunt memorabile.” – School Library Journal
În duminica de după ce eu şi Meghan am fost la festivalul filmelor lui Woody Allen, mi-am scos acuarelele din fundul sertarului de la birou. Cred că din clasa a şaptea nu le mai folosisem. Am făcut rost de o foaie de hârtie şi am pliat-o în două. ,,Cât de rău îmi pare?” am scris cu mov. ,,La fel de rău…”
Lista iubiţilor mei (câştigătoare, în 2006, a ALA Best Books for Young Adults) face parte dintr-o serie ce mai cuprinde: The Boy Book, The Treasure Map of Boys şi Real Live Boyfriends.
E. Lockhart a avut nouă iubiţi oficiali, dacă punem la socoteală şi băiatul care a invitat-o în clasa a şaptea la o petrecere, după care, practic, n-a mai vorbit niciodată cu ea. Undeva, printr-un sertar, are o listă cu toţi băieţii pe care i-a sărutat vreodată. N-a făcut parte din nicio echipă de sport şi a fost scutită de orele de educaţie fizică fiindcă făcea balet.
Are un tatuaj, se tunde singură şi se dă cu acelaşi parfum încă din liceu (Chinese Flowers, de la Kiehl’s). Are în birou două păpuşi, Betty şi Veronica, o fotografie cu un buldog foarte gras, o carte de vizită pe care scrie ,,Sherlock Holmes, detectiv consultant” şi o rochie de seară cu volănaşe, din anii 1920, pe care a purtat-o la bal.
Aflaţi mai multe despre cartea ei la theboyfriendlist.com.
La Editura Trei de aceeaşi autoare, au mai apărut: Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks (finalist National Book Award 2008 şi nominalizat la Premiul Michael L. Printz 2009), Mincinoşii şi Cum să fii o fată rea (scris în colaborare cu Sarah Mlynowski şi Lauren Myracle).
Add comment