Leila – Măritată cu forţa

Pe lista mea roz se află 30 de titluri din Editurile RAO, Polirom, All, Adevăr Divin. Am reuşit să citesc în cele 4 luni de zile, 13 cărţi din această listă.  Am găsit timp şi pentru alte 7 cărţi ce mi-au fost recomandate şi care m-au motivat în zilele fără prea mult soare !

În luna mai voi scrie recenziile acestor volume pentru a vă trezi curiozitatea de a pătrunde în lumea arabă, să cunoaşteţi legi şi tradiţii africane şi să înţelegeţi cum puteţi gestiona resursele financiare.

Ultima carte citită pe nerăsuflate dezvăluie devotamentul faţă de părinţi, tradiţiile necunoscute în lumea occidentală, dorinţa de a avea parte de o viaţă normală. Aceste sentimente sunt trăite de eroina cărţii ,,Măritată cu forţa”, apărută în Editura RAO, în anul 2006.

Leila, fata de douăzeci şi unu de ani, născută în Franţa, dar marocană prin tradiţie visa la o căsătorie din dragoste, sperând să aibă parte de fericire şi libertate. Însă în viaţa de toate zilele, Leila a fost doar un obiect, un instrument al familiei, alergând continuu după îmbrăţişarea şi tandreţea tatălui ei.

Neavând parte de ele, fiind mereu pedepsită, agresată şi trăind cele mai cumplite acte de violenţă, Leila devine o persoană revoltată, instabilă trăind într-o casă în care autoritatea paternă avea dreptul la cuvânt şi unde  fraţii ei aveau mereu dreptate.

Leila face parte dintr-o familie în care mama este arăboaică şi tatăl – berber. A fost supusă unei căsătorii nedorite, cu un bărbat pe care nu l-a întâlnit niciodată şi nu l-a iubit. Soarta a decis pentru ea şi a dat naştere unui băiat, ce poartă numele Riad.

Riad a fost picătura de apă de care ai nevoie în deşert, bucuria de a trăi şi voinţa de a arunca moartea pe geam.

Cartea ,,Măritată cu forţa”   ne arată în fiecare pagină cât de diferiţi suntem, ce viaţă minunată avem, comparativ cu aceste fete, crescute şi educate după tradiţii care pot omorî iubirea dintre oameni. În timp ce noi avem libertatea de a merge la bibliotecă, într-o cafenea, ele au reguli stricte şi nu au voie să meargă în locuri publice. Le este ruşine de condiţia lor, le este ruşine de prieteni, de iubirile neîmpărtăşite şi de faptul că-şi ascund corpul. Dacă am încerca să pătrundem în lumea lor, dacă am pune prea multe întrebări, aceste fete ne-ar pune la locul nostru, spunându-ne: ,,Bine, lasă, tu nu ai cum să înţelegi.”

Şi aşa şi este…Citind această carte, rămâi cu o serie de întrebări în minte şi oricât ai căuta pe internet, nu vei găsi răspunsurile.

(Visited 1.114 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment