Am început toamna, căutând printre rafturile Librăriei din Mediaş, ceea ce îmi doream de mulţi ani. Luminiţa a păstrat ascunsă surpriza, şi aştepta nerăbdătoare să-mi afle reacţia. Inima îmi bătea tare şi am primit cartea cu emoţie: ,,Mesaj de departe”, de Nicholas Sparks. După 14 ani, cartea a fost tradusă la Editura Rao. A fost prima carte scrisă de un ,,doctor pentru suflete”, apărută în România, la Editura Image. Nu am găsit-o în nici un anticariat şi singura bibliotecă, de unde am putut să o împrumut, a fost Biblioteca Judeţeană ,,P. Dulfu” din Baia Mare. Îți mulţumesc din suflet, Alina ! Am recitit-o în câteva ore şi am cercetat contul de Facebook. Simţeam că trebuie să mai urmeze ceva special. Şi minunea…s-a produs!
Septembrie…
Anunţul despre lansarea unui nou volum, mi-a înseninat sufletul: ,,The longes ride”. Ideea de ,,cea mai lungă plimbare” este de fapt o metaforă a plimbării prin viaţă. Cel mai bine vândut autor, Nicholas Sparks revinea revenit cu povestea remarcabilă a două cupluri, ale căror vieți se intersectează în mod profund și surprinzător. Ira Levinson avea 91 de ani, atunci când el a fost implicat într-un accident de mașină. Povestea lui de dragoste trăită alături de Ruth, mă duce cu gândul la cartea ,,P.S. Te iubesc”, despre care voi scrie câteva rânduri mai jos. Mesaje, amintiri, trăiri intense…cum numai în cărțile lui Sparks, poți găsi. Nicholas Sparks este autorul a 17 cărți. El locuiește în Carolina de Nord cu soția și copiii.
Puteți vizita site-ul autorului la www. nicholassparks.com
Octombrie…
Frunzele adie şi se desprind încet, încet. Adun castane din pădure, pentru a-mi reamenaja colţul de lectură. Ştiu că lucrurile mărunte contează în viaţă şi îmi doresc să recitesc ,,Mănâncă, roagă-te, iubeşte!” de câte ori simţ că lumea din jur, se clatină. Elizabeth Gilbert este autoarea a şase romane ( cinci dintre ele sunt traduse la Editura Humanitas! ).Ultimul roman apărut poartă titlul ,,The Signature of All Things”. Este o poveste din secolul a XIX-lea, în care personajul feminin, Alma, pornește într-o călătorie epică de descoperire, examinând flora şi fauna din Tahiti. Caută să înţeleagă lumea exterioară şi urmăreşte contradicţiile interioare. Mă duce cu gândul la poetul Lucian Blaga, care mă întreabă de fiecare dată când îl recitesc: ,, Nu ştii, că numa-n lacul cu noroi în fund cresc nuferi?” ,,After all, for every tropical orchid there is a hard-working moss, creeping unseen along a stone”, scrie autoarea articolului din www.theguardian.com.
Puteți vizita site-ul autoarei Elizabeth Gilbert la www.elizabethgilbert.com
Poveştile adevărate trăiesc dincolo de moarte. După ce am citit cu sufletul la gură, fiecare scrisoare din cartea ,,P.S. Te iubesc”, mi-am dorit să primesc o carte cu autograf din partea Ceceliei Ahern. Sper ca Ciprian să îşi ţină promisiunea şi să primesc ultimul roman, tradus la Editura All. Am vrut să o cunosc pe Cecelia şi să aflu cât mai multe despre cadoul care se potriveşte de Crăciun, oamenilor care au totul. Irlandeza Cecelia Ahern (32 de ani) este una dintre cele mai de succes scriitoare din întreaga lume. În prezent romanele ei au fost publicate în 46 de țări și vândute deja în peste 15 milioane de exemplare.
La Bucureşti, a fost lansat cel mai nou roman ( apărut în 2012 în UK) al Ceceliei Ahern, ,,One hundred names” (O sută de nume). O carte despre un mentor în cariera de jurnalism şi o listă de 100 de nume. Personajul principal caută oameni, ascultă poveşti şi descoperă conexiuni.
La un an de zile, după această listă cu o sută de nume, în anul 2013, Cecelia lansează un roman care te face să râzi, să plângi și să apreciezi viața. Ne învață cum să ne îndrăgostim și să prețuim fiecare moment care ne aduce soarele în suflet: ,,How to fall in love” (încă nu este tradus!). Dacă nu m-aș fi uitat la anul de apariție al filmului cu același nume, ,,How to fall in love” (2012), în regia lui Mark Griffiths, m-aș fi bucurat de o încă o ecranizare a cărții autoarei irlandeze. Dar, nu au nici o legătură. Filmul care a inspirat-o a fost ,,Up in the air” cu George Clooney.
Puteți vizita site-ul autoarei Cecelia Ahern la http://uk.cecelia-ahern.com
Noiembrie…
Oooo, Paola. Mă surprinzi și mă emoționezi de fiecare dată. ,,Parlo con amore con me” și eu vorbesc câteodată despre dragoste cu mine, ascultând de fiecare dată, valsuri. S-au împlinit în urmă cu o lună, 200 de ani de la nașterea a compozitorului Giuseppe Verdi.
M-a impresionat povestea vieții lui și am căutat să aflu cât mai multe despre Casa di Riposo pe Musicisti, care este o casă de cântăreți de operă, pensionari și muzicieni din Milano, în nordul Italiei, fondată de către compozitorului italian Giuseppe Verdi în anul 1896.
În scrisorile sale scria că “dintre lucrările mele, ce-mi place cel mai mult este casa pe care am construit-o în Milano, pentru a primi cele mai vechi artiștii cântând, nu pe cei favorizați de avere…Prietenii săraci și dragi din viața mea!”
În Casa Verdi ne plimbăm datorită autoarei Paola Calvetti (“Viața și muzica în interiorul zidurilor de Casa Verdi” este subtitlul cărții ,,Parlo con amore con me” ), care ne descrie acel spațiu magic, unde se pot găsi poveștile unor personaje, adesea un pic ciudate și ale căror vieți sunt cheltuite pe scenele teatrelor. Vom întâlni povești de prietenie, cum ar fi între Bart și Flora, separate prin moartea acestuia din urmă, sau povești de dragoste, ca și cea a lui Nino și Erminia. Îl avem pe Norman, “un doctor care pune note în loc,” care iubește doamnele în vârstă și care se bucură de o atenție deosebită din partea Adei, personajul principal al romanului. Paola Calvetti dă glas, în ultima ei lucrare, celor care nu au avut acces la glorie, dezvăluind pasiunile lor.
Toate fotografiile postate de Paola pe rețeaua Facebook, au legătură cu acest roman. Nu mă mai surprinde nimic, după ce m-am îndrăgostit cu toată forța de ,,Librăria iubirii’‘, apărută la Editura Nemira. Cine știe? Poate locul acela special, înconjurat de cărți, îl voi primi în dar, de sărbători ! Paola Calvetti s-a născut la Milano în 1958. Între 1993 și 1997, Paola Calvetti a condus biroul de presă al Teatro alla Scala. În prezent este Director de Imagine al Touring Club Italiano și trăiește la Milano. După Iubirea secretă, romanul ei de debut, a publicat volumele L’addio (2001), Ne con te ne senza di te (2004), Perche tu mi hai sorriso (2007) sau Libraria iubirii (2009).
Puteți vizita site-ul autoarei Paola Calvetti la http://www.paolacalvetti.com
Toamna în care nu am scris poezii, m-am bucurat de cel mai romantic film și am citit tot ce s-a scris despre acest autor. ,,Ceea ce ziua datorează nopții”, poartă un nume special: Yasmina Khadra (pseudonim literar al autorului francez de origine algeriană Mohammed Moulessehoul) și apare la Editura Spandugino. M-am plimbat alături de personaje prin locuri pline de istorie și am cunoscut un tânăr, care m-a impresionat puternic. Cine vizionează filmul plânge o singură dată, cine citește cartea, trăiește intens fiecare pasaj scris și fiecare literă așezată pe pagina albă. Lacrimile îți mângâie ochii, la fiecare foaie întoarsă. Eu așa am simțit…
Puteți vizita site-ul autorului la http://www.yasmina-khadra.com
Meteorologii anunță zăpadă…
Toamna va lăsa fulgii de nea să scrie noi cărți. Luna decembrie va începe cu muzica, versurile și gândurile lui Leonard Cohen. Mă voi răsfăța, citind la lumina lumânărilor de sărbătoare și voi savura aromele iernii.
Puteți vizita site-ul autorului la http://www.leonardcohen.com
o suta de nume e minunata <3
Ma bucur mult ca ai citit-o ! Daca vrei, scrie ce te-a impresionat !
Bravo si Multumiri pentru aceasta prezentare generoasa si invitatie la lectura !