Culori şi copii din Maralal, Kenya

Culori şi copii.

Culori…

De ani de zile citesc despre Africa. Culeg informaţii despre diverse zone. Prima pasiune, Egiptul. Au urmat câteva materiale în urma cărora am renunţat la cacao şi ciocolată, deoarece am aflat că până în anul 2008, peste două milioane de copii africani au fost exploataţi pe câmpurile de cacao din Ghana şi Coasta de Fildeş (Sursa: Război întru Cuvânt). Am vizionat filme documentare, despre educaţia, cultura şi tradiţiile din Africa. Am fost impresionată de filmele de dragoste, precum ,,Îndrăgostită de un masai” şi ,,Departe de Africa”. Am vorbit cu Cheherezada, Boiki, Renu din Congo, Botswana şi Kenya. Am încercat să descopăr aceste locuri şi am pictat în visele mele, cele mai frumoase tablouri. Am cunoscut voluntari care ajuns în colţuri uitate din Africa: Corina, Ovidiu, Roland, Teodora şi îmi doresc să scriu poveşti nescrise până acum, despre ei.

Copii…

Vreau să vă dezvălui în câteva cuvinte despre cei mai mici prieteni din Maralal (Kenya), pe care încă nu i-am cunoscut, dar îi simt aproape.

Sunt copiii lui Renu Lemayian şi ai soţiei lui,  Jane Kamayo. Locuiesc în Maralal şi duc o viaţă frumoasă, chiar dacă nu au internet la şcoală. În schimb au acces la informaţii pe telefonul mobil.

Primul băiat numit Boaz Lcheunye este la Liceul Ndururumo. Studiază materii precum: matematica, engleza, Kiswahili, fizica, chimia,  biologia,  geografia, istoria şi educaţia religioasă. Îi place foarte mult fotbalul.

Al doilea băiat, Dennis numit Lemayian este la Academia Maralal şi este în clasa a şaptea. studiază doar cinci materii: matematica, engleza,Kiswahili, studii sociale şi educaţie religioasă. Este pasionat de fotbal, dar mai mult îi plac bicicletele.

Al treilea copil al familiei din Maralal este o fetiţă pe nume Linet Naitoore. Ea studiază la Şcoala Nursary.

În şcolile din această localitate nu sunt profesori albi, iar tehnologia se lasă aşteptată. În fiecare seară, Boaz, Dennis şi Linet se joacă timp de o oră, afară cu alţi copii. Îmi amintesc de jocurile noastre pe stradă, când eram mici. Jane, soţia lui Renu îi învaţă pe copii poveşti populare şi se joacă împreună. Părinţii lor au două magazine: unul în Mombasa şi altul în Maralal. Pentru  a reuşi să le ofere o viaţă decentă şi să fie împreună, străbat de multe ori o distanţă de peste 900 de km.

Ca orice copii, cei trei prieteni adoră dulciurile, iar mâncarea preferată este orezul cu carne şi ugali cu sukuma wiki.

Culori şi copii…

Despre Mombasa, Maralal şi Barsoloi am citit în cărţile Corinnei Hofmann. Mă bucur că am ocazia să-l cunosc pe Renu şi familia lui, deoarece ei sunt prieteni cu Corinne, Lketinga şi James. Aşa am reuşit să înţeleg mult mai bine tradiţiile lor şi să scriu despre cărţile adevărate în care Africa este prezentată aşa cum ea este în realitate.

Africa nu înseamnă doar boli, malarie, SIDA, sărăcie. Africa înseamnă şi înţelegere, răbdare, iubire, pasiune, credinţă. Trebuie să simţi că vrei să o cunoşti şi atunci vei avea curaj să faci un pas pentru a contribui la educaţia, cultura şi sănătatea lor. Copiii au nevoie de oameni care să le îndrume paşii, indiferent de culoarea lor. Şi le mulţumesc prin zâmbetul lor.

 

 

(Visited 559 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

4 comments