Vreau să plantez al treilea copăcel în Campania vALLuntar ,,Mai multe cărţi, mai multe şanse!” prin care Grupul Editorial ALL încurajează lectura şi sprijină voluntariatul.
Am ales în această seară să vă scriu despre al treilea volum scris de Corinne Hofmann, apărut în Editura ALFFA în anul 2008. ,,Revedere în Barsaloi”, face parte din colecţia de ,,Cărţi adevărate”, exemple de viaţă, cărţi care te remontează după ce le citeşti şi îţi schimbă modul de a gândi şi visele.
Cartea ,,Revedere în Barsaloi” descrie revederea Corinnei Hofmann cu familia africană, după 14 ani, de la plecarea în Elveţia cu fiica, Napirai, din cauza geloziei şi a comportamentului inuman de care a dat dovadă, soţul ei, masaiul Lketinga.
Acest volum te surprinde prin transformările care au avut loc în Kenya: drumuri noi, benzinării, magazine, electricitate, apă potabilă. Înveţi despre tradiţiile tribului samburu şi afli că nu există căsătorie din dragoste, povestea dintre o femeie albă şi un războinic masai, fiind o excepţie de la aceste reguli. Sunt descrise atât de bine dansurile în lumina lunii, în care masaii sar, bat din picioare, iar sunetul bijuteriilor de la gâtul femeilor se aude până departe, încât vrei să ajungi acolo să-i cunoşti, să le admiri costumele şi culorile.
Corinne revine la Barsaloi pentru a realiza un documentar pentru fiica ei, Napirai, surprinzînd pe o peliculă emoţiile revederii cu James, Lketinga, Mama şi cei dragi.
După 14 ani, James, fratele masaiului, nu este altul decât directorul unei şcoli la câţiva km de Barsaloi, şcoală vizitată de autoare. James este căsătorit are doi copii şi se bucură de faptul că poate merge, măcar o dată pe săptămână, cu motocicleta.
Această descriere m-a emoţionat şi m-a determinat să cumpăr cărţi de colorat şi culori pentru copiii din Barsaloi pentru a le trimite de Sf. Paşti, pentru a se bucura de ele, în manyatta.
Când parcurgi câteva pagini şi descoperi întâlnirea dintre cei Corinne şi Lketinga, îţi dau lacrimile. Şi faci acest gest, involuntar. Ştii deja, că tradiţia lor spune că plângi doar dacă moare cineva. Noi, europenii suntem sentimentali în astfel de momente. De asemenea, ştii că la samburu nu se obişnuieşte să iei în braţe cu exuberanţă pe cineva. În astfel de întâlniri, ei privesc serioşi, nemişcaţi în gol. Nu îşi exteriorizează sentimentele, aşa că Lketinga o aşteaptă pe Corinne lângă un copac, stând drept şi mândru.
Revederea cu Mama, care arată mai tânără după 14 ani, deşi are câteva riduri, te va surprinde şi tine, cel care citeşti ,,Revedere în Barsaloi”.
Cartea aduce în atenţie nu doar cultura, tradiţia, ci şi educaţia, sănătatea. Singura fată, înafară de Napirai, pe care Lketinga o are cu o altă soţie este în vârstă de 8 ani. Deşi a fost introdusă obligativitatea de a merge la şcoală, cel care decide este tatăl. Şi pentru un masai războinic, care nu a avut parte de educaţie, faptul că vrea tot ce e mai bun pentru fiica lui, o surprinde pe Corinne.
Scrierea cărţii ,,Îndrăgostită de un masai” şi ecranizarea acesteia au adus familiei africane şi deservicii, în sensul că mulţi oameni au spus neadevăruri şi au condamnat viaţa autoarei. Pentru Corinne şi Lketinga a fost o poveste de dragoste trăită la maxim, deosebită din cauza culorii pielii şi a culturii din care fac parte, dar împreună au avut curajul de a înfrunta bolile, sărăcia şi persoanele străine.
Această carte te ajută să înţelegi că în zone din Kenya este încă multă sărăcie, că organizaţiile de sănătate, precum AMRF, cunoscută prin ,,Flying Doctors ” , fac eforturi ca acei oameni să fie trataţi de bolile Africii. Pentru a sprijini şi tu, cititorule, poţi face donaţii pentru cele două proiecte: Barsaloi şi Seserit sau te poţi implica luând legătura cu Asociaţia Eine Welt Verein Kenianhilfe e.V.
Acest articol este scris în Campania vALLuntar ,,Mai multe cărţi, mai multe şanse!” prin care Grupul Editorial ALL încurajează lectura şi sprijină voluntariatul, cu sprijinul ROMSILVA.
Ne bucuri acum cu a treia fateta a scriitoarei. Aceasta a treia carte recenzata intra in realitatea kenyana, atat de africana.
Sper sa vina si al treilea pomisor.
Juan
Multumesc frumos, Juan. Vor urma inca 2 carti despre Africa.
Inteleg din recenzia ta ca atentia detaliilor este semnificativa in acest roman. Este primul review despre carte pe care il citesc in cadrul campaniei si mi-a placut, ai fost convingatoare!
Multumesc mult, Cris.
inca o dovada clara ca lectura ne poate duce pe taramuri straine noua. 🙂
Ai dreptate, Iulia. Multumesc pentru comentariu.
Astept cu interes si celelalte recenzii, pt mine sunt ca o gura de aer proaspat. multumesc ca imparti cu noi
Multumesc, Camelia. Mai am doua carti despre Africa, de citit si de scris ! Tine-mi pumnii sa am inspiratie !
foarte captivanta recenzia ta!
m-ai facut curioasa si abia astept sa citesc si eu cartea; o trec pe lista de citit/cumparat
spor la plantat copacei!
Multumesc frumos, Antoaneta. Sunt multe reduceri pe internet la aceste carti! Trebuie sa le citesti pe toate 4. 🙂
eiii…succes in continuare,cat mai multa inspiratie iti doresc pe viitor
Multumesc frumos. Acum citesc despre Botswana, alta tara din Africa, alta poveste de iubire.
Chiar mi-a placut foarte mult aceasta recenzie si m-ai facut sa trec pe lista aceasta carte sa o citesc si eu . Felicitari pentru recenzie.
Multumesc frumos, Catalin. Trebuie sa citesti cele patru volume, pentru a descoperi o parte din Africa ! 🙂 Eu am doar o carte de citit, pentru a descoperi Siberia. 🙂
Am citit si eu cartea, de fapt toata seria, asa ca te felicit pentru alegere. Spor la plantat!
Multumesc mult, Nicoleta. Duminica va urma cartea a IV-a si luni voi scrie despre Botswana. 🙂
Recomand: http://www.all.ro/colectia_carti-adevarate/in-mare-sunt-crocodili.html
Doar atat, Tomi? 🙂
Stiu cartea. Si am citit cateva pagini. Incerc sa o finalizez si sa scriu despre ea, intr-o zi, Tomi.
Pare un remix dupa asta a ta.
Crezi?
Am citit cu mare atentie recenzia si m-a captivat intru totul.Prezentarea detaliilor, atentia indreptata inspre realitatea kenyana si traditii specifice. Foarte convingator aceasta recenzie, mi-a placut foarte mult! 😀
Multumesc, Andreea. Pentru timpul liber iti recomand cu drag aceste carti.
Sunt sigura ca e o carte deosebita, mi-ar placea sa o citesc.
E mai mult decat o carte. Este un act de curaj si multa iubire. 🙂 Multumesc.
Diversele fete a ceea ce numim “dragoste” sunt imposibil de atins. Este o perceptie complexa si raportata la o lume care isi are traditiile, obiceiurile si culorile ei. Isi poate pune cu siguranta amprenta pe personalitatea oricui…Hai cu copacul ca a venit primavara:)
Inca o carte din colectie, alta bonus si aducem copaceii la Medias. Multumesc, Sorana.
Frumos scris, suna interesant!
Multumesc mult,domnul Otto. Ma bucur ca va aduceti contributia la plantarea unui copacel in Medias. 🙂
Ba chiar am s-o extind (contributia), fiecare copacel plantat de dvs. primeste un fratior de la mine!
Am inteles ca sunt 2 pana acuma, ce soi, unde si cand? La fratiori ma refer 🙂
Domnul Otto,asteptam de la Grupul editorial All si Romsilva in luna aprilie. Campania pentru citit si comentat este pana in 23 martie. Am de citit 4 carti, deci 4 copacei, 15 comentarii (15 persoane) pentru fiecare recenzie. Voi posta si o recenzie bonus, poate primi si al cincelea copacel. Multumesc pentru fratiorii copacei ! Voi anunta pe blog, dupa data de 23 martie.
Ok, atunci 5 sa fie 🙂
Sper si vreau!
Multumesc pentru recenzie. Kenya…o tara plina cu “salbatici” …asa credeam pana acum despre aceasta tara. Recenzia ta despre carte m-a facut curioasa sa cunosc si o alta fata a Kenyei. Multumesc!
Multumesc, Edith. Vei citi cartea si vei ramane suprinsa.
in the review of the book the life of the people have drastically change unlike the fortheen years ago when there was no good roads and other social amenities, other than the climetical change that a times bring havoc when there is no rain, people suffer hunger because all their animals die and its the sourse of livelyhood.
Thanks, Renu. Kenya is changing and we know that.Many people help people, but we can not play with nature.
Foatre interesant!! Felicitari pentru recenzie si spor la copacei:)
Multumesc, Rux. Incet incet, copacim!
FASCINANTA LUMEA AFRICII…EMOTIONANTA POVESTE DE DRAGOSTE……SPOR LA COPACEI.
Multumesc mult, Anca. Vom planta impreuna. Abia astept sa citesti incet incet, cartiile.
Interesant! Felicitari ! 🙂
Multumesc mult, Luminita! 🙂
Am citit si eu cartea,emotionanta reintoarcerea in Barsaloi. Favorita mea din aceasta serie a fost prima parte.
Multumesc mult pentru comentariu. Prima carte a fost doar inceputul unei iubiri, au urmat apoi lectiile de viata, calatoriile si povestile de succes ale unor oameni fara sanse.
E greu sa revii in locuri unde ti-ai lasat o jumatate din inima, e greu sa iti revezi visul ce a fost odata si din care nu a mai ramas decat o umbra tatuata in suflet. Te lasi purtat de viata insasi care te-a invatat ca unele vise sunt lectii de viata menite a-ti deschide drumuri de nedeschis, menite a face din tine omul ce nu ai fi crezut. Tu te-ai schimbat si esti cu totul alta dar in acelasi timp nici locurile lasate in urma nu au inghetat in forma in care le tineai minte. Viata isi face simtita prezenta peste tot, schimbari exterioare si interioare sunt pretutindeni, de aceea nici nu e bine sa ne agatam de certitudini pentru ca ele nu exista la modul real, ele exista doar in masura in care mintea noastra se incapataneaza sa le creada vesnice. Singura constanta a vietii este ca totul este intr-o continua miscare si schimbare si noi va trebuie sa ne lasam purtati de valul vietii, sa il intelegem si sa ne urcam pe valul cel mai potrivit noua, sa credem in el si sa privim increzatori inainte….
Frumos scris, Gabi. Multumesc.
Frumos si de data aceasta. Felicitari!
Multumesc, Teodora.
Multumesc mult, Teodora.
Barsaloi tinut care i-a adus atata dragoste si atata suferinta.Doamne in ce conditii traiesc acesti oameni,Cum sacrifica animalele,cum se desfasoara o nunta,unde locuiesc,cum arata..este infiorator.Asta este Africa.Un tinut atat de neprimitor si atat de infiorator.Citind cartea m-am intrebat cum putea sa faca dragoste o femeie atat de stilata,cum a putut indura umilintele “iubitului” ei,cum a trecut peste boli(malaria).A incercat sa-i civilizeze.Si-a sacrificat averea,dar nu s-a mai putut.Admir curajul ei de pleca impreuna cu fiica ei.Nu va spun mai multe decat sa va invit sa cititi aceste povesti cutremuratoare.
Multumesc mult, Tatiana.
Am adorat cărţile. Ţin minte că în clasa a 7-a mi-a ajuns acasă al doilea volum, iar eu stăteam pe pătură, în parcul de sub geam, şi învăţam pentru teza la română. Ei, mama n-a vrut să-mi spună că a ajuns coletul, dar într-un final n-a putut ţine ascuns şi mi-a mărturisit. Bine sau rău a făcut? N-am mai învăţat nimic pentru teză, însă am rămas cu gustul unei vieţi redescoperite. SUPERB! Doamna Anto, un deliciu, ce să mai!
Ce nota ai luat la teza, Diana? Si eu citeam cu placere, in sesiune. Dupa ce terminam ultima pagina si inchideam cartea, mai visam o ora la poveste si apoi invatam pentru examen, linistita. 🙂 O carte face intotdeauna bine !
Impresiile de lectura, au fost si vor fi mereu un sprijin pentru viitorii cititori ai cartii. Sa ne mai bucurati cu astfel de recenzii…Mult spor pe viitor!
Ce de carti am planificat sa citesc in viitorul apropiat! Sanatoasa sa fiu, ca le citesc eu pe toate 😀
aahhh… recitind recenzile astea, imi vine sa ma apuc sa citesc cartile din nou! doar ca nu le mai am deocamdata… Le-am recomandat si eu, iar acum o prietena se delecteaza cu ele… Sunt absolut fascinante!
http://calatorinafrica.com/africa-dragostea-mea/
Este o trilogie?
Nu am auzit de ea pana acum.
Mi se pare interesanta.
Aici ai toate recenziile celor 4 cărţi scrise de Corinne Hofmann. Multumesc pentru comentariu.
I. https://www.antonelasofiabarbu.ro/bibliotheque-cafe/primul-copacel-vine-din-mombasa
II. https://www.antonelasofiabarbu.ro/bibliotheque-cafe/adio-africa-sau-dor-de-africa
III. https://www.antonelasofiabarbu.ro/bibliotheque-cafe/povestea-unui-film-in-barsaloi-pentru-napirai
IV. https://www.antonelasofiabarbu.ro/bibliotheque-cafe/sambata-seara-citesteafrica-dragostea-mea