V-ar fi plăcut să trăiţi acum 160 de ani ? Astfel l-aţi fi cunoscut pe domnul I.L.Caragiale şi aţi fi avut ocazia să serviţi o cafea turcească cu caimac, la aniversarea lui din 30 ianuarie !
In 2012, pe data de 30 ianuarie începe oficial ”Anul Caragiale” din Cultura Romana, – an în care vom fi martori la evenimente teatrale legate de opera celui mai mare autor dramatic roman, la Seri culturale petrecute împreună cu prietenii, eventual, servind o cafea cu dulceaţă, ca în vremurile acelea frumoase, când el frecventa, în Bucureşti, cafenelele, ori faimosul restaurant – berărie „Gambrinus” sau „Capşa”, alt loc binecunoscut în perioada interbelică, unde se întâlneau marii scriitori, artişti etc.
Am citit un articol în „Dilema Veche” despre ”Cafea, dulceaţă şi narghilea” şi îl recomand, deoarece ne prezintă o călătorie culturală, prin anii 1800, când ”cafeaua ocupa un loc principal între plăcerile elitei aristocratice: pregătită cu mare grijă şi după modele turceşti, iar fiecare bucătărie beneficiază de “moară de măcinat” şi-un ibricuţ delicat. În salonaş, gata oricînd, tava cu cele şase zarfuri cu filigenele lor, cu linguriţe de argint, aşteaptă cafeaua aburind pentru a fi servită musafirilor.”
Să ne imaginăm aşadar că marele I.L. Caragiale şi personajele sale ne servesc cu o cafea amară cu caimac, alături de o dulceaţă, un ceai sau un lichior, ori o bere la halbă, pregătindu-ne parcă, pentru vremurile acestea. Fie că suntem în ”Vizită” cu ”Lache şi Mache” sau ne căutăm ”Identitatea” scriind o ”Cronică” , în ANUL CARAGIALE vom putea bea o cafea specială sau vom juca un sah ca să facem ”Şah si mat !”, împreună cu ”Sfânt – Ion” din opera lui Nenea Iancu.
Add comment